Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda korisnika

HAKOM zabranio: Pošta vam više ne smije naplaćivati naknadu za dostavu malih paketa

Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)
Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)
Hrvatska pošta naplaćivala je 4,5 kune naknade za dostavu međunarodnih paketa lakših od dva kilograma, što je protivno aktima Svjetske poštanske unije.

"Utvrđuje se da davatelj poštanskih usluga Hrvatska pošta d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do 2 kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavlja naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna, od primatelja tih pošiljaka", stoji u odluci koju je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila na svojoj stranici. 

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Ilustracija IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Je li tijekom bolovanja dopušteno otputovati? Provjerite što se smije, a što ne, kako ne biste ostali bez novca

To će zadovoljiti mnoge korisnike koji su se HAKOM-u žalili na takvu praksu Pošte. 

Pošta mora u roku od 8 dana po primitku rješenja prestati s naplatom.

HAKOM ističe i da je Hrvatski sabor početkom 2019. ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju (SPU) čijih se odrednica i Hrvatska pošta mora držati, a koja zabranjuje naplatu malih paketa. 

Za donošenje ove odluke kontaktirali su i s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o odredbama Zakona o poštanskim uslugama (ZPU) koje se odnose na međunarodni pismovni promet.

''U slučaju nepostupanja po ovom rješenju odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna, a u slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze, izreći će se druga, veća novčana kazna'', stoji u HAKOM-ovu rješenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene