Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)
Pošta, ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Hrvatska pošta naplaćivala je 4,5 kune naknade za dostavu međunarodnih paketa lakših od dva kilograma, što je protivno aktima Svjetske poštanske unije.


"Utvrđuje se da davatelj poštanskih usluga Hrvatska pošta d.d. iz Zagreba, Jurišićeva 13 u postupku uručenja malog paketa, kao međunarodne dolazne poštanske pošiljke mase do 2 kilograma, protivno aktima Svjetske poštanske unije, obavlja naplatu za uručenje malog paketa u iznosu od 4,50 kuna, od primatelja tih pošiljaka", stoji u odluci koju je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) objavila na svojoj stranici. 

Vezani članci Slika nije dostupna "Ne gine mu nagrada za radnika mjeseca!": Snimka poštara koji baca pakete u kombi razbjesnila javnost Gradonačelnik Knina Marko Jelić (Foto: Dnevnik.hr) Knin odlučio stati na kraj radno sposobnim primateljima socijalne pomoći: "Želimo da izađu iz domova i počnu raditi"

To će zadovoljiti mnoge korisnike koji su se HAKOM-u žalili na takvu praksu Pošte. 

Pošta mora u roku od 8 dana po primitku rješenja prestati s naplatom.

HAKOM ističe i da je Hrvatski sabor početkom 2019. ratificirao Svjetsku poštansku konvenciju (SPU) čijih se odrednica i Hrvatska pošta mora držati, a koja zabranjuje naplatu malih paketa. 

Za donošenje ove odluke kontaktirali su i s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture o odredbama Zakona o poštanskim uslugama (ZPU) koje se odnose na međunarodni pismovni promet.

''U slučaju nepostupanja po ovom rješenju odgovornoj osobi izreći će se novčana kazna u iznosu od 50 tisuća kuna, a u slučaju daljnjeg neispunjavanja obveze, izreći će se druga, veća novčana kazna'', stoji u HAKOM-ovu rješenju.