Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prema izvješću Europske komisije

Hrvatska pri samom vrhu: 'More u Hrvatskoj je čišće i prozirnije nego u drugim zemljama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A dok kupači polako pune plaže, posla će imati laboratoriji u kojima se analiziraju uzorci vode s kupališta. Do početka jeseni, sa svakog će biti izuzeto najmanje 10 uzoraka.

Kupališna sezona počela je uz dobre vijesti iz Europske komisije, koja je po kakvoći vode Hrvatsku smjestila u sam europski vrh.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novo podrhtavanje Potres blizu talijanske obale Jadrana, osjetio se i u Hrvatskoj: "Umro sam od straha" Periska preživjela izvan mora - 3 Bravo za hrvatske znanstvenike Mala je tek 3 i pol centimetra, a velike se nade u nju polažu: "Možda mogu reći da smo jedini na svijetu"

Većina bira hoće li se kupati ili samo sunčati.

'Ako vidimo dno dolje, svaki kamenčić i valovi ako su, to je znak da je more čisto, očišćeno, da izbaci sve što mu ne pripada', objasnila je Barica iz Požege.

Je li doista tako ili postoje i oku nevidljive bakterije provjerava se u laboratoriju u kojem su jasno utvrđeni kriteriji kakvoće mora.

'Mora biti lišeno indikatora fekalnog onečišćenja, to su escherichia coli, crijevni enterokok, znači, to su oni ciljani pokazatelji koji ukazuju na eventualna fekalna onečišćenja mora', objasnio je Benito Pucar iz HZJZ.

Prema izvješću Europske komisije, 94 posto hrvatskih kupališta dobilo je izvrsnu ocjenu. Po kakvoći vode na kopnenim i obalnim kupalištima.

Iako je Jadran većinom čist među kritičnim točkama, na kojima je voda lani bila nezadovoljavajuće kakvoće, pojedina su kupališta u Medulinu, Opatiji, Rijeci, Trogiru, Kaštel Gomilici i Kaštel Sućurcu.

Unatoč ovim iznimkama stranci nam daju visoke ocjene.

'Mislim da je more u Hrvatskoj čišće i prozirnije nego u drugim zemljama koje sam obišla', kaže Robin iz SAD-a.

'More u Engleskoj je vrlo mutno i tamne boje. Ovdje je bistro i kristalno čisto', kaže Caroline iz Engleske.

Osim ljepote, najvažnija je sigurnost za zdravlje odraslih i pogotovo, malih kupača.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene