Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija za morske vrste

SVI MOŽEMO POMOĆI Uključite se u otkrivanje morskog okoliša i bioraznolikosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi bolje zaštite i upoznavanja dupina, morskih kornjača i drugih zaštićenih morskih vrsta, Institut "Plavi svijet" iz Lošinja, Udruga "Argonauta" iz Murtera, "Plavi svijet" Visa, Nacionalni park Kornati i Javna ustanova "Priroda" iz Rijeke razvili su aplikaciju za pametne telefone i tablet-računala "Marine Partnership".

Po riječima biologa Grgura Pleslića iz Instituta "Plavi svijet", učinkovita zaštita u idealnom slučaju temelji se na točnim i aktualnim podacima o morskom okolišu i bioraznolikosti koje uglavnom prikupljaju i analiziraju znanstvenici u istraživanjima i programima monitoringa.

Pročitajte i ovo Čišćenje podmorja - 6 Gradska luka Split Dvije tone otpada izvađeno iz podmorja: Među hrpom smeća pronašli i vrijedan predmet? Kitovi Rijedak prizor VIDEO Prizori kod Visa, koji ostavljaju bez daha: Desetak kitova u najljepšem mogućem izdanju

No u svijetu (Australija, Kanada, SAD) sve je izraženije uključivanje javnosti u prikupljanje podataka pa svatko tko boravi u prirodi ili na moru može dojaviti svoja opažanja i time uvelike pomoći u stvaranju potpune slike o stanju morskog okoliša i bioraznolikosti.

Aplikacija omogućuje dojavljivanje opažanja zaštićenih i/ili ugroženih vrsta radi izrade baze podataka o njihovoj pojavnosti i prostornoj raspodjeli u Jadranu.

Riječ je o vrstama s popisa NATURA 2000 te ostalim zaštićenim vrstama koje je moguće opaziti u Jadranu, a koje svatko može relativno lako identificirati. Kako bi se svi mogli uključiti u program monitoringa, dovoljno je instalirati aplikaciju na telefon ili tablet-računalo.

Kad se na moru opazi neka zanimljiva vrsta, pojedinosti o tome mogu se poslati odmah ili naknadno, rekao je Pleslić te dodao da su aplikacija i karta s opažanjima za Android i iOS uređaje dostupni na OVOJ adresi.

Aplikacija “Marine Partnership” nastala je u sklopu projekta “Partnerstvo za održivo korištenje zajedničkih morskih resursa“ koji financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene