Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U razgovoru za Blic

'Hrvatska neće blokirati europski put Srbije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju neće blokirati Srbiju niti bilo koju drugu zemlju regije na njihovom europskom putu jer iskreno vjeruje da je uključenje cijele regije u EU i njezin strateški interes, rekao je predsjednik Stjepan Mesić za srbijanski Blic.

Mesić je u razgovoru osvrnuo i na odnose Srbije i Hrvatske te rekao kako nisu dobri koliko bi mogli biti te istakao kako je i dobar odnos dviju zemalja u interesu svih zemalja regije. 'Do prestanka razvoja dobrih odnosa Srbije i Hrvatske došlo je nakon što je Hrvatska priznala neovisnost Kosova. Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to učinile  te ne vidim razlog da odnosi Zagreb-Beograd postanu taoci jednog poteza koji nije ništa drugo nego priznavanje novog realiteta u Jugoistočnoj  Europi', rekao je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Busha oduševila dalmatinska rožata. Pojeo i Condoleezzinu! Slika nije dostupna Sanader: HDZ ima veću podršku nego što javnost zna

Osvrnuo se i na svoju nedavnu izjavu kako bi bilo dobro da predsjednik Tadić dođe u Vukovar. Predsjednik Mesić rekao je kako nije zagovornik teze da treba doći do pomirenja između Hrvata i Srba kao naroda. 'Ako ćemo to prihvatiti, onda ćemo prihvatiti i tezu da narodi mogu biti krivi, odnosno odgovorni za neke stvari, a tome se najodlučnije protivim. Ne može biti kolektivne odgovornosti bilo kojeg naroda za zlodjela koja su počinili neki pripadnici', rekao je Mesić i dodao kako je potrebno inzistirati na ponovnom uspostavljanju povjerenja i razumijevanja. 'U tom kontekstu posjeta predsjednik Tadića bila bi dobrodošla', dodao je Mesić.

>> I Mesić će svoja saznanja morati objasniti?

Rekao je kako smatra da je učinio apsolutno sve što je mogao kako bi omogućio povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku. 'Povratak hrvatskih građana srpske nacionalnosti naš je državni i nacionalni interes', dodao je Mesić. Na upit pod kojim bi uvjetima Hrvatska odustala od tužbe protiv Srbije na sudu u Haagu Mesić je rekao kako je bitno da Srbija shvati tužba nije protiv srpskog naroda.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene