Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U europskom vrhu

Hrvatska jedna od najbogatijih zemalja po raznolikosti biljnog i životinjskkog svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja. Broj poznatih vrsta kreće se oko 38.000, ali pretpostavlja se da bi ih moglo biti i gotovo 3 puta više! Njihovo očuvanje motiv je obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti.

Briga o prirodi trebala bi biti puno veća, a to se posebno odnosi na zaštićene i ugrožene vrste kojima prijeti nestanak. Hrvatska ima i puno endemskih vrsta poput velebitske degenije, a uz gotovo 400 vrsta ptica u samom smo europskom vrhu.I zbog toga je vrlo važno očuvati njihova staništa.

Pročitajte i ovo NP Krka (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Primjer drugima Umjesto zarade izabrali prirodu: Jedini u Hrvatskoj ograničili broj posjetitelja, ali to im se višestruko vratilo Slika nije dostupna Dan zaštite prirode Dobrović: Nismo vlasnici bioraznolikosti nego ovisimo o njoj

Međunarodni dan bioraznolikosti kod nas se obilježava i kao Dan zaštite prirode, koji je ove godine posvećen očuvanju voda. Zato smo posjetili Nacionalni park Krka.

Skradinski buk u punom sjaju. Lijep doživljaj i atrakcija za brojne posjetitelje. Nacionalnom parku Krka pripada i otočić Visovac, a tamo prava prirodna raznolikost!

>>
Fotografije od kojih zastaje dah...

U okruženju rijetkih stabala. Na prirodno bogatstvo samostanskog vrta fra Mate je jako ponosan. 'Ovdje imamo japansku jabuku, kako zovu, kaki, dakle, više je to kao raritet nego neka korist . Gotovo je teško prebrojiti koliko tu ima vrsta sve stabala', kazao je Mate Gverić, gvardijan Franjevačkog samostana Gospe od Milosti.

Hrvatska je bogata raznolikošću, u njoj obitavaju mnoge ugrožene europske vrste poput medvjeda i vuka. Močvarna područja obitavališta su čak 78 ugroženih vrsta ptica. 'Dokazano je da danas tisuću puta brže odumiru vrste nego bi odumirale u prirodnom okruženju, dakle, zbog utjecaja čovjeka', kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Zbog toga, prirodi je više nego ikad potrebna zaštita. 'Postoji puno jako lijepih mjesta koji su skrivene od očiju puno naših ljudi, raznolikost je svakojaka', kazao je Saša, posjetitelj NP-a Krka.

Prirodu trebamo sačuvati za budućnost i našu djecu, a to će biti moguće jedino ako okoliš ostavimo netaknutim.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene