Nacionalni park Krka jedini u Hrvatskoj ograničava broj posjetitelja. Umjesto rušenja turističkih rekorda i zarade, voditelji NP Krka odlučili su se za očuvanje Skradinskog buka.

Galerija


Brojač u NP Krka drugu godinu zaredom odbrojava i u svakom trenutku pokazuje koliko još posjetitelja može ući na područje uz Skradinski buk. Ako je u parku maksimalnih 10 tisuća posjetitelja, ostali će morati pričekati u redu.

Vezani članci Turisti, ilustracija - 3 Stranci u Hrvatskoj traže odmor od koronavirusa: "Tu možemo šetati bez maske, možemo otići na kavu..." Tjedan odmora vrijedan - 9 Počeo Tjedan odmora vrijedan: Doznajte u kojim sve atrakcijama diljem Hrvatske možete uživati po znatno nižim cijenama

Od početka godine Krku je posjetilo 800 tisuća posjetitelja. No, umjesto turističkim rekordima, NP je prednost dao zaštiti prirode.

"Bili smo primorani poduzeti mjere održivog upravljanja kako bismo ograničili broj posjetitelja na tom lokalitetu. U trenucima kada se zaista dogodi da posjetitelji ne mogu ući na Skradinski buk, odlučuju se na posjet uvodnim lokalitetima ili obilazak Skradina", rekla je Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.

Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka, tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV rekao je da prilikom balansiranja između razvijanja turizma i zaštite prirode nema čarobnog recepta.

"Radi se o vječitom traženju mjere i donošenju upravljačkih odluka koje će razvijati turizam u mjeri koja je moguća", rekao je Šakić.

"Naš model sigurno se može primijeniti i u drugim parkovima. Pretpostavljam da se niti jedan recept ne može samo prepisati, ali se dobra iskustva sigurno mogu primijeniti", dodao je Šakić.

NP Krka na godišnjoj razini bilježi porast posjećenosti od sedam posto, što znači da, umjesto ljetne, sada jačaju predsezona i posezona. Taj će nacionali park svog milijuntog posjetitelja dočekati u rujnu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr