Spas turizmu: Očekuje se da će se do sljedećeg tjedna donijeti odluka da Česi nesmetano mogu ulaziti u Hrvatsku 22 dana nakon prve doze cjepiva, a oni su već pohrlili u Hrvatsku pa ih je vlakom zajedno s Mađarima i Slovacima samo danas došlo tristotinjak. Odsad će tim vlakom turisti pristizati svaki dan.

Galerija


Češki turisti moći će ući u Hrvatsku bez dodatnih ograničenja 22 dana nakon što su primili prvu dozu cjepiva protiv Covida-19, objavili su u subotu ministri vanjskih poslova dviju država. Odluka bi trebala stupiti na snagu idući tjedan, odnosno „kad se finaliziraju detalji na stručnim razinama”, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Vezani članci Turizam - 2 Dobre vijesti za turizam: U Njemačkoj dvaput veći buking za odmore nego lani, među najtraženijim destinacijama i Hrvatska Šušur u Splitu - 6 Šušur u gradu pod Marjanom: U Splitu više od 10 tisuća gostiju - "To je izvanredna brojka u ovim okolnostima"

Dodao je da je dogovor između Hrvatske i Češke "sjajan obrazac za daljnje bilateralne dogovore i s drugim državama”. Ministrica turizma Nikolina Brnjac je najavila da će o istoj temi u ponedjeljak razgovarati s austrijskom kolegicom i da će se kontaktirati sva emitivna tržišta.

Češki ministar Jakub Kulhanek ocijenio je da se Hrvatska "izvrsno priprema za nadolazeću sezonu”, a da je "prva lastavica” vlak iz Češke koji je u subotu stigao u Hrvatsku s turistima, što će odsad svakodnevno činiti, dovozeći turiste i iz Slovačke i Mađarske.

Dodao je da je Hrvatska omogućila ulazak djece do 12 godina bez ikakvih ograničenja, što su "vrlo pozitivni uvjeti za velik broj čeških obitelji”. Najavio da će ove kao i proteklih godina u Hrvatskoj biti otvorena dva češka konzularna predstavništva, u Splitu i Rijeci, te da će stići češki policajci koji će s hrvatskim kolegama provoditi zajedničke ophodnje.

Šef češke diplomacije je na konferenciji naglasio da Prag podupire ulazak Hrvatske u šengenski prostor jer "ona to zaslužuje”.

U Split vlakom stiglo više od trista turista iz Češke, Slovačke i Mađarske

Turisti su u petak krenuli vlakom iz Praga, a hrvatska veleposlanica u Pragu Mirjana Pancirov rekla je na njihovu dočeku u Splitu da je ova godina proglašena Europskom godinom željeznica, istaknuvši kako je jako važno da i Hrvatska tomu daje svoj doprinos. Pancirov je podsjetila kako je posljednji noćni vlak koji je prometovao iz Praga prema Hrvatskoj bio onaj iz daleke 1936.

Turiste je na željezničkom kolodvoru dočekala i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva tuizma i sporta Monika Udovičić rekavši kako "ima dojam da se u Splitu počinje događati onaj pravi splitski šušur", odnosno da je turistička sezona i službeno počela.

Istaknula je da je ministarstvo spremno za turističku sezonu za koju su obavljene pripreme u sklopu projekta Safe stay in Croatia u sklopu epidemioloških mjera. Udovičić je objasnila kako su u projektu propisani protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj za 25 kategorija - od hotela, kampova, privatnoga smještaja do prijevoza, avioprijevoza, luka, autobusera, ali i turističkih agencija, vodiča, muzeja i nacionalnih parkova.

"Nastojali smo pokriti apsolutno sve s čime se prosječni turist susreće u Hrvatskoj", rekla je Udovičić dodavši da je sigurnost jasna i važna poruka „svim našim tržištima pa tako i gostima koji su danas stigli u Split“. Napomenula je kako trenutačno u Hrvatskoj ima više od trista punktova za testiranje gostiju te da je, od sada, u nekim županijama cijepljeno više od pola turističkih djelatnika što je važna poruka gostima.

Udovičić je pozdravila i popuštanje epidemioloških mjera, rekavši da će to omogućiti jednu relaksiraniju turističku sezonu.

Potpora turizmu - organizirani prijevoz turista vlakovima

Predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Željko Ukić istaknuo je da se organiziranim putovanjima turista vlakovima daje potpora turizmu. Po njegovim riječima, HŽ Putnički prijevoz se ove godine usredotočio na Split kako bi ga povezali sa srednjoeuropskim gradovima.

"Predviđeno je da ove sezone iz Praga dođe u Split 176 vlakova iz Češke i cilj nam je tako dovesti više od 100.000 putnika", istaknuo je Ukić. Dodao je kako će vlakom Prag-Split moći putovati i naši građani od Zagreba do Splita. Najavio je kako će vlak Prag-Split u lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u srpnju i kolovozu svakodnevno.

Rekao je i da je sa slovačkim i austrijskim prijevoznikom dogovoren sezonski vlak koji će startati 19. lipnja ove godine te će Split biti direktno povezan s Bečom i Bratislavom i vozit će dva puta tjedno, a s Mađarskom željeznicom dogovoreno je da 2. srpnja ove godine starta sezonski vlak Budimpešta-Split.

Ukić je istaknuo da će 25. lipnja početi voziti i noćni vlak Zagreb-Split te četiri dnevne linije Zagreb-Split, podsjetivši da u posljednjih trideset godina nije bilo ovakvih sezonskih vlakova iz srednjoeuropskih gradova prema Splitu kao što je to slučaj ovoga ljeta.

Na pitanje hoće li takav povećan promet turista vlakovima potaknuti modernizaciju željezničkoga prometa u Hrvatskoj, Ukić je odgovorio kako se nada da hoće. Pritom je istaknuo kako će HŽ Putnički prijevoz u iduće dvije i pol godine nabaviti 33 nova električna vlaka. "Predviđeni su i baterijski vlakovi, a prvi takvi vlakovi mogli bi kod nas biti testirani za dvije do dvije i pol godine," rekao je.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella istaknuo je kako je vlakom iz Praga u Split doputovalo i tridesetak novinar iz Češke, Mađarske i Slovačke koji će izvješćivati o svojim dojmovima iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.