Turisti u Splitu, ilustracija
Turisti u Splitu, ilustracija Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

Generalni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili izjavio je u srijedu da će Hrvatska među prvima primati turiste ovoga ljeta nakon uznapredovale kampanje cijepljenja protiv koronavirusa.


"Hrvatska će biti jedna od prvih zemalja koja će ovo ljeto ponovo pokrenuti turizam. Ovo ljeto je ključno, jako bitno", izjavio je Pololikashvili Hini u Madridu.

Vezani članci Turističke brojke za kolovoz - 3 Je li kolovoz uspio spasiti sezonu? Brojke bolje od očekivanog, ali od danas smo na crvenoj listi ukupno 12 zemalja Ilustracija Sve je spremno za ljetnu sezonu: Objavljeno kad se otvaraju kampovi, a kad hoteli na obali

"Hrvatska i okolne zemlje su prilično odmakle u cijepljenju stanovnika što nam daje nadu da će Hrvatska sa svojom infrastrukturom i raznim turističkim proizvodima biti zemlja u koju će među prvima pristizati međunarodni putnici", rekao je nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

U Hrvatskoj je procijepljeno 25 posto odraslog stanovništva, a do kraja lipnja očekuje se 55 posto, pokazuju vladini podaci. Programom cijepljenja obuhaćeni su i turistički radnike koji će biti u kontaktu s turistima.

Prošle godine 54 milijuna noćenja

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini ostvarila više od 54 milijuna noćenja, oko 50 posto u odnosu na rekordnu 2019.

"Zadovoljni smo i sretni onime što je Hrvatska ostvarila u posljednjih 15 do 20 godina. Smatram da je Hrvatska najbolji primjer kako razviti i transformirati zemlju na način da joj turizam bude prioritet", izjavio je Pololikashvili, 44-godišnji gruzijski diplomat koji je na čelu UNWTO-a od siječnja 2018.

"Od prvog dana kada se pojavio koronavirus optimist sam. Vjerujem da ćemo se brzo vratiti na razinu od prije izbijanja pandemije, a posebno sam optimističan glede Hrvatske zbog njene prošlosti i tradicije kao turističke zemlje", dodao je.

UNWTO, osnovan 1975. godine sa sjedištem u Madridu, razmatra s raznim zemljama kako idući mjesec dodatno otvoriti granice gotovo zatvorene zbog koronavirusa.

Rasprava o europskom certifikatu

Europska unija raspravlja o uvođenju europskog certifikata kojim bi putnici dokazivali da su cijepljeni ili da su negativni na koronavirus.

"Zeleni europski certifikat je tek jedan instrument kojim želimo pokenuti turizam idući mjesec. Ovo ljeto je presudno za poduzetnike, kompanije, a posebno za zaposlenike u turizmu, a taj certifikat daje mogućnost putovanja Europljanima. Upravo će ljudi iz ostatka Europe biti prvi putnici u Hrvatsku, napose oni iz susjednih zemalja jer će im pristup biti olakšan i zato što neće daleko putovati", rekao je čelnik UNWTO-a.

Pololikashvili vjeruje da će kraj lipnja ili početak srpnja "biti najbolji trenutak za pokretanje turizma".

"Svi trenutačno podržavaju ideju uvođenja tog certifikata. To nije jedino rješenje u ovoj nepredvidljivoj i teškoj situaciji, ali je svakako instrument koji će brzo pogurati turizam i učiniti ga zdravstveno sigurnim", rekao je.

U Madridu će se 19. svibnja održati Međunarodni turistički sajam FITUR, na kojem se hrvatske agencije tradicionalno promoviraju na španjolskom tržištu. Zbog pandemije će biti znatno manje sudionika nego prethodnih godina.

Ministar Grlić Radman na sastanku

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s Pololikashivilijem u Madridu, rekavši kako je Hrvatska spremna za sigurno primanje turista ovo ljeto i da bi u lipnju mogao zaživjeti europski certifikat o zdravlju putnika.

"Sada kada smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa i krizom razgovaramo kako možemo još više otvoriti granice. Razgovarali smo i o procijepljenosti pojedinih zemalja članica", izjavio je Grlić Radman nakon susreta s Pololikashivilijem.

Hrvatska je uoči sezone predstavila slogan "Safe Stay in Croatia" (Siguran boravak u Hrvatskoj).

"Hrvatska je spremna jer vodi računa o epidemiološkim mjerama. Najprije su procijepljeni turistički djelatnici jer su oni prvi u kontaktu s turistma, čime je Hrvatska pokazala da je odgovorna prema zdravlju turista. Važno nam je da se gosti osjećaju sigurnije", dodao je hrvatski ministar.

On i hrvatska ministrica turizma Nikolina Brnjac rade na promoviranju hrvatskog turizma u trenutku kada se u Europskoj uniji očekuje uvođenje europskog certifikata. "U lipnju očekujemo taj europski certifikat", rekao je Grlić Radman koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Madridu.