Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi čekaju last-minute rezervacije

I prije nego je ministrica to najavila, neki hoteli već su uveli korona testove: "Oni su besplatni za naše goste"

Ministrica turizma spominje da bi svim stranim turistima država mogla platiti dio troškova za brza antigenska testiranja. Sve nade turističkih djelatnika usmjerene su na bolje korona brojke i rezervacije u posljednjim minutama.

Rovinj, Poreč, Funtana, Medulin i Zadar mjesta su s najviše gostiju za uskrsne praznike. Ni koronavirus u zadarskom hotelu nije pomrsio turističke planove. Od prvoga travnja osim odmora, gostima nude i korona testove.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

''Brzim antigenskim testovima koji su besplatni za sve naše goste, osiguravamo im siguran boravak'', rekao je Goran Sremec, manadžer Hotela, Zadar.

Virus kao da do Vira nije ni stigao.

''Popunjeno je sve do prvog devetog, zasad'', govori Đurđica Vanjhal, iznajmljivačica, otok Vir.

Prvi gosti iz Češke stižu ovdje sredinom lipnja.

''Oni traže osamu, da su sami da im nitko ne smeta'', dodaje Vanjhal.

Ipak, prije ulaska u Hrvatsku, turisti moraju predočiti negativan PCR test ili potvrdu da su koronu preboljeli. A uskrsni praznici kao vjesnici turističkog ljeta ove godine ne ulijevaju nadu za rekordnu sezonu.

Za razliku od 2019. godine kada smo u dane Uskrsa brojali i do 600 tisuća gostiju, lani i ove godine brojke su kudikamo manje. Predsezona po korona pravilima, neke je natjerala i da od turizma odustanu.

''Za sada smo imali podatak da malo više od 14 tisuća kreveta je odjavljeno u Republici Hrvatskoj'', kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica udruge iznajmljivača pri HGK.

Oni koji nisu to učinili iako nemaju gostiju plaćaju, kaže, namete.

''U ovoj situaciji je izuzetno teško plaćati bilo kakva davanja, zbog toga što je sve nesigurno'', dodaje Nimac Kalcina.

Traže se i nove mjere za održavanje likvidnosti i otplatu kredita koji terete male i obiteljske hotele do konca lipnja sljedeće godine, kada bi turizam trebao „prodisati". Nautika i kampovi i ove sezone bi među prvima trebali brojati goste.

''Mi uredno zaprimamo naše rezervacije, međutim u usporedbi s 2019. godinom to nije taj intenzitet na koji smo mi naviknuli'', rekao je Frane Skoblar, direktor marketinga u kampu Zaton.

Sezonu u Istri i Srednjoj Dalmaciji, kaže, i ove bi godine mogli izvući gosti koji na odmor stižu automobilima. Ali, Dubrovnik je, bez aviolinija, prazan.

''Definitivno idemo u jednu sezonu koja će biti obilježena sa last-minute rezervacijama'', govori Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija.

Jer i turisti prate koje su korona free destinacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene