Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako Europom haraju raznorazne oluje, najnovija od kojih je 'Xynthia', Hrvatska nema razloga za zabrinutost, tvrde u Državnom hidrometeorološkom zavodu.


'Hrvatska je Alpama prilično zaštićena od izravnog utjecaja takvih vjetrova, iako ponekad u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske znaju zapuhati slični vjetrovi, primjerice prije nekoliko godina zabilježena je oluja koja je čupala stabla i krovove', rekao je za Slobodnu Dalmaciju klimatolog dr. Krešo Pandžić iz DHMZ-a te dodao kako naš Jadran ima svoju mikroklimu i jake vjetrove, u obliku bure ili juga.

Vezani članci Nevjerojatne vrućine u Kanadi - 4 U Francuskoj poplave i tuča, u Kanadi izmjerena najviša temperatura u povijesti. Preminulo je 233 ljudi: "Klimatska kriza nije izmišljena" Ilustracija VIDEO Europa na udaru jakih oluja: Poplavljeni tuneli, vlakovi ne voze, a ima i ozlijeđenih

'Nije, naime, rijetkost da ti vjetrovi prelaze 150 kilometara na sat, ali upravo zato što su česti ne uzrokuju veće probleme jer su im se ljudi, biljke i životinje prilagodili', ističe Pandžić. Napominje kako Europa nije navikla na orkanske vjetrove i plimne valove tolike veličine te dodaje kako se zapravo radi o suptropskoj cikloni, koja u središtu vrtloga ima snižen tlak, koji se udaljavanjem prema periferiji povećava.

Ipak, Xynthia je dosad odnijela najmanje 53 života, od čega je velika većina u Francuskoj, koju je najjače i pogodila. Brzina njezinih orkanskih vjetrova kretala se i do 160 kilometara na sat, a pod tolikom silinom vjetra, popuštaju kako stabla, tako i dijelovi kuća i zgrada.