Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sigurnom

Hrvatska ima štit od razornih oluja - Alpe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako Europom haraju raznorazne oluje, najnovija od kojih je 'Xynthia', Hrvatska nema razloga za zabrinutost, tvrde u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

'Hrvatska je Alpama prilično zaštićena od izravnog utjecaja takvih vjetrova, iako ponekad u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske znaju zapuhati slični vjetrovi, primjerice prije nekoliko godina zabilježena je oluja koja je čupala stabla i krovove', rekao je za Slobodnu Dalmaciju klimatolog dr. Krešo Pandžić iz DHMZ-a te dodao kako naš Jadran ima svoju mikroklimu i jake vjetrove, u obliku bure ili juga.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Ilustracija Crveni meteoalarm VIDEO Olujni udari juga zahvatili Jadran: Lokalno pale velike količine kiše

'Nije, naime, rijetkost da ti vjetrovi prelaze 150 kilometara na sat, ali upravo zato što su česti ne uzrokuju veće probleme jer su im se ljudi, biljke i životinje prilagodili', ističe Pandžić. Napominje kako Europa nije navikla na orkanske vjetrove i plimne valove tolike veličine te dodaje kako se zapravo radi o suptropskoj cikloni, koja u središtu vrtloga ima snižen tlak, koji se udaljavanjem prema periferiji povećava.

Ipak, Xynthia je dosad odnijela najmanje 53 života, od čega je velika većina u Francuskoj, koju je najjače i pogodila. Brzina njezinih orkanskih vjetrova kretala se i do 160 kilometara na sat, a pod tolikom silinom vjetra, popuštaju kako stabla, tako i dijelovi kuća i zgrada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene