Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska bi odbila reviziju Osimskih sporazuma i Rimskog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u srijedu u Vatikanu kako Italija nije postavila nikakav zahtjev za revizijom Osimskih sporazuma i Rimskog ugovora o naknadi za imovinu talijanskih izbjeglica, a ako bi i zatražila, Hrvatska bi to odbila, time komentirajući medijske napise kako talijanski premijer Romano Prodi želi preinačiti te sporazume.

Jutarnji list piše u srijedu pozivajući se na navode tršćanskog Il Piccola kako je Prodi na konferenciji za novinare u Ljubljani naglasio kako u dogovoru sa Slovenijom i Hrvatskom kani preinačiti Osimske sporazume iz 1975. i Rimski ugovor iz 1983. o novčanoj naknadi za imutak nacionaliziran talijanskim državljanima u bivšoj zoni B bivšega Slobodnoga teritorija Trsta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nanesena je šteta državi' Tajenje MOL-ova ugovora: 'Vlada skriva svoja štetna djelovanja' Slika nije dostupna Dogovor Vlade i sindikata državnih službi Sporazum: Bez božićnice, ali s regresom i darom za djecu!

Sanader je komentirajući tu navodnu Prodijevu izjavu kazao kako ne postoji zahtjev s talijanske strane o reviziji tih ugovora.
Naime, rekao je, niti jedna talijanska vlada do sada, niti Prodijeva aktualna niti bivša vlada Silvija Berlusconija, nije to zatražila.

- I kada bi to zatražili, naš bi odgovor bio odlučno negativan.
Međunarodni ugovori moraju se poštivati, pa tako i Osimski i Rimski. Nema revizije tih ugovora, poručio je Sanader.

Po njegovim riječima, on će s Prodijem razgovarati isključivo o tome na koji će način Hrvatska refundirati onaj dio koji je preuzela sukcesijom od bivše Jugoslavije. Naime, podsjetio je Sanader, Hrvatska je prema optantima još dužna oko 35 milijuna dolara bez kamata.

- Očekujemo da ćemo s talijanskom vladom pronaći načina da to platimo jer mi to želimo, jedino čekamo dogovor o načinu isplate, zaključio je hrvatski premijer. Napomenuo je kako Hrvatska ima iznimno dobre odnose s Italijom, i kako će se i ovo otvoreno pitanje uskoro riješiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene