Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska: 6.700 prostitutki i 100.000 njihovih klijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska ne smije legalizirati prostituciju, no mora prekinuti svako kažnjavanje žena u prostituciji i početi kriminalizirati muškarce koji kupuju njihove usluge, zaključak je jučerašnjeg okruglog stola u organizaciji Centra za žene žrtve rata 'Rosa', koji je okupio ženske udruge, političare, sociologe.

Kako se moglo čuti, prostitucija nije "najstariji zanat na svijetu" nego, u najvećem broju slučajeva, prisiljavanje žena na prodaju vlastitog tijela - žena je ili žrtva trgovine ljudima ili je u prostituciju natjerana zbog bijede. 

Pročitajte i ovo Pušači marihuane pozdravili legalizaciju kanabisa u Njemačkoj - 1 Veliko slavlje FOTO Njemačka legalizirala kanabis: "Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati" Prostitucija, ilustracija Uhićena je Peruanka u unajmljenim stanovima organizirala prostituciju: Policija otkrila detalje

U Hrvatskoj se prostitutke, čiji se broj procjenjuje na 6.700, zatečene u kršenju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kažnjava novčanom kaznom, ili kaznom zatvora do 30 dana, njihove se svodnike goni po Kaznenom zakonu, no "mušterije" se ne kažnjavaju uopće, rijetko ih policija uopće i evidentira, a može ih se pozvati kao svjedoke na prekršajni postupak protiv prostitutke. 

Švedska, naveden je primjer, prostitutke od 1999. godine ne kažnjava, no zato njihovi "klijenti" mogu dobiti i kaznu zatvora od šest mjeseci, zbog čega se broj muškaraca koji kupuju seks smanjio za 75 posto, a broj prostitutki za 50 posto. 

Tamo gdje je prostitucija legalizirana, potražnja za žrtvama trgovanja ljudima još je veća, inspekcije ne mogu evidentirati sve javne kuće pa i dalje postoji ilegalna strana legalnog. 

Osim toga, svjetske su studije pokazale da 90 posto žena u prostituciji ne želi biti, a terensko istraživanje provedeno u devet zemalja zaključiilo je kako je, bilo da je riječ o nelegalnom ili legalnom "zanatu", u prostituciji 75 posto žena bilo silovano, 70-95 posto pretučeno, a 68 posto ih boluje od PTSP-a istoga stupnja kao i ratni veterani. 

Prijedlog zakona o legalizaciji prostitucije, koji je lani u saborsku proceduru uputila Udruga radničkih sindikata Hrvatske na čelu s Borisom Kunstom, jučer je prozvan za "dehumaniziranje žena". 

Kako se moglo čuti, prvenstvena je namjera ovim zakonom za državu skupiti novac od oporezivanja prostituki koje bi morale i na redovite liječničke preglede, dok mušterije, opet, nitko ni na što ne bi prisiljavao. 

Kako je kazala predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol, "kad vođa jednog sindikata više ne zna što mu je posao, onda istupa s jednim ovakvim prijedlogom". 

- Prostitucija je zanat od pamtivijeka, i vi to nećete promijeniti. Zato je treba legalizirati. Osjećam u zraku da ste vi seksistička ženska udruga, izgledate mi kao neka militantna skupina, obratio se ženskim udrugama "bombarder s Kvarnera" Vladimir Bebić, nakon čega mu je Gordana Sobol savjetovala da se s takvim stavovima ne pojavljuje u izbornoj kampanji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene