Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što prije, to bolje

Hrvati bi euro!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovije istraživanje Eurobarometra pokazuje rekordan skok hrvatske potpore euru.

Unatoč krizi u eurozoni, kao i činjenici da bi Hrvatska uvjete za uvođenje eura mogla ispuniti tek za desetak godina, većina hrvatskih građana kunu bi zamijenila eurom - odmah. 61% hrvatskih građana misli da euro treba postati jedina valuta u EU.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati Eurobarometra Hrvati ne vole euro, a zbog uvođenja nove valute ne osjećamo se ni više Europljanima Objavljeni rezultati novog istraživanja Eurobarometra (Foto: AFP) Rezultati i za Hrvatsku Eurobarometar pokazao zanimljive podatke o potpori građana Europskoj uniji

I guverner HNB-a Boris Vujčić zalaže se za što brže uvođenje eura. 'Nije stvar u tome je li moj cilj što ranije uvesti euro nego je pitanje prvo, što će biti sa eurozonom s obzirom na sve probleme koji se tamo događaju', rekao je Vujčić.

>> Vujčić: Hrvatska želi ući u eurozonu 'što je brže moguće'

'Uvođenje eura bila bi najveća greška koju Hrvatska može napraviti. To bi dotuklo gospodarstvo i do kraja upropastilo ovo malo proizvodnje što je još ostalo', rekao je Dragan Tomaševski, poslovni savjetnik.

Ili ne bi? 'U svakom slučaju ulazak Hrvatske u eurozonu imalo bi pozitivan dugoročan efekt na gospodarski razvoj', smatra Zdeslav Šantić, ekonomski stručnjak. 'Što se dogodilo s drugim zemljama na europskom jugu, onima koje su slabe i imaju radne navike i odnos prema radu poput Hrvatske. Njih je euro upropastio', rekao je Tomaševski.

Ili možda dugoročno ipak nisu upropašteni? 'Dugoročno, to će imati pozitivan utjecaj. A ne smijemo zaboraviti da je određeni dio tih zemalja pristupio eurozoni u trenucima kada je već bila vidljiva ili eskalirala dužnička kriza', rekao je Šantić.

'Krediti postaju dostupniji, međutim ne ulaže se u proizvodnju za izvoz. Ulaže se u građevinu, restorane, frizerske salone itd.', rekao je Tomaševski. A oni koji su već uveli euro, rado bi ga vidjeli i u Hrvatskoj. 'Na taj način ne moramo mijenjati novac u drugu valutu. A svaki put kad mijenjamo novac, gubimo novac', rekao je Jan Steiner iz Dortmuna u Njemačkoj.

Uvjete za uvođenje eura, poput gospodarske stabilnosti i sniženog vanjskog duga, Hrvatska bi mogla ispuniti tek za desetak godina.

No, štedjeti u eurima možemo, i volimo. Čak 85% oročenih depozita građana se nalazi u stranoj valuti dominantno u eurima. Istraživanje Eurobarometra pokazuje da od svih članica sada, Hrvatska najviše želi euro. Britaniji pak ne pada na pamet. 79 % njihovih građana ne želi euro. Sve nepoželjniji postaje i u Francuskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene