Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska se nada pridružiti eurozoni 'što je prije moguće', to jest za 'četiri ili pet godina', rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u intervjuu za njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung u subotu.


"Želimo ući u eurozonu što je brže moguće", iako je "prerano reći kad će se to dogoditi", kazao je Vujčić uoči ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja. "Zasad ne zadovoljavamo neke kriterije ulaska, inflacija i proračunski deficit su previsoki. No, moramo biti sigurni da poštujemo uvjete, posebice da razina zaduživanja trajno padne ispod 60 posto BDP-a ili da barem ostane na toj razini", dodao je on, prenosi agencija AFP.

Vezani članci Boris Vujčić, guverner HNB-a Prijelaz na euro: Guverner HNB-a otkrio hoće li nam banke naplaćivati prebacivanje kunskih kredita Slika nije dostupna U srpnju znatno smanjen robni promet između Hrvatske i BiH

>> Očekuju li mlade bolji dani nakon ulaska u EU?

Upitan o eventualnom strahu od ideje ulaska u eurozonu, trenutno u krizi, podsjetio je da se "trenutno ne postavlja to pitanje jer ćemo moći ući tek za četiri ili pet godina". "Dotad će eurozona morati riješiti svoje poteškoće, inače ćemo imati velike probleme. S tog stanovišta, gotovo je luksuz biti izvana i moći promatrati" kako će se stvari razvijati, nastavio je on.

Kako prenosi AFP, Vujčić je isto tako spomenuo potrebu za bankarskom unijom i fiskalnom usklađenošću, kao i reformama u zemljama koje su izgubile na kompetitivnosti i u kojima zaduživanje još nije obuzdano.

Hrvatska će 1. srpnja postati 28. članica EU-a, nakon procesa koji je trajao osam godina kako bi Zagreb zadovoljio kriterije Unije, zahtjevnije od početka financijske krize i s obzirom na poteškoće na koje su naišle dvije najnovije članice, Bugarska i Rumunjska, u EU-u od 2007. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook