Mještani Kupske doline, u gornjem toku te rijeke koja dijeli Hrvatsku i Sloveniju u Gorskome kotaru, jedinstveni su i ne žele da im se Zagreb i Ljubljana miješaju u odnose.

Galerija


Dok su u Istri uz morsku granicu s obje strane odnosi zategnuti, u Gorskome kotaru obale Kupe spajaju, a ne razdvajaju stanovnike zabrinute zbog najave pooštrenja graničnog režima.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Loše stanje kod susjeda: Imaju najveći broj potvrđenih dnevnih zaraza u skoro dva mjeseca Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa

Višnja Šprem, stanovnica hrvatske strane Kupe, kaže da se boje, ali se nadaju da će se kod njih ipak sve dobro završiti. Slično kaže i Uroš Jelenović koji živi na slovenskoj strani. "Ova situacija djeluje na ljude, apsolutno smo protiv nekih prepreka i ne želimo ih ovdje", kaže Jelenović.

Oduvijek su ovdje stanovnici s obje obale, zajedno živjeli, dijelili dobro i zlo i žele da tako ostane.

Zlatko Mihelčić kaže da ih nikakva žica neće zaustaviti. "Dobrota ovdje vlada u Gorskome kotaru", kaže Mihelčić, a Slovenac Mario Lisac kaže kako se svakako nadaju da barem ostane onako kako je bilo i do sada. 

I Slovenci i Hrvati s ovog dijela granice smatraju da su zaboravljeni od Zagreba i Ljubljane. "Nijedna žica, nijedna kapija, nijedna politička nota nema šanse da ovaj narod ovdje zaustavi jer ovaj narod vjekovima živi u zajedništvu", poručuje Davorin Klobučar, organizator susreta na granici. 

Žive u zajedništvu i na spornim dijelovima granice, no stanovnici Kupske doline nadaju se da će razum prevladati i da će ovakvo prijateljsko ozračje zavladati diljem granice. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr