I nakon sedam godina koliko se povlači po sudu - slučaj Tomislava Horvatinčića za smrt dvoje talijanskih nautičara - opet je na početku. Zagrebačkom poduzetniku koji će ponovno morati dokazivati da je imao sinkopu, sudit će po treći put - bez sutkinje Maje Šupe čije su oslobađajuće presude izazvale burne reakcije.

Galerija


Da će ponovno na sud i pred nove suce, Tomislav Horvatinčić ne vjeruje. "Bilo bi neodgovorno i od mojih odvjetnika i od mene da pričamo ki-bi-da-bi. Kad dobijemo rješenje onda ću vam ja dati izjavu, spreman sam reći svoju istinu", kazao je Horvatinčić.

Da je oslobađajuća presuda za smrt dvoje talijanskih nautičara poništena - Novoj TV potvrđuje Hrvoje Visković, predsjednik vijeća zadarskog Županijskog suda koje je odlučivalo. No, Horvatinčićevi odvjetnici čekaju pisani trag.

"Niti smijem niti mogu komentirati nešto što nisam vidio. U daljnjem slijedu postupka iako je zaista to ukinuto, što izgleda jest i okrivljenik će biti nešto otvoreniji u pogledu iznošenja činjenica nego je bio dosada", rekao je Veljko Miljević, odvjetnik Tomislava Horvatinčića.

Morat će dokazivati da u trenutku sudara nije bio pri svijesti i da je imao sinkopu. Za razliku od šibenskog, na višem zadarskom sudu drže da su razlozi zbog kojih je sutkinja Maja Šupe prihvatila tu Horvatinčićevu obranu - proturječni.

"Nekih novih dokaza, stvarno novih ne može biti, a da li će biti nečega što se zove tumačenje tih dokaza ili ispravna primjena zakona - vidjet će se", dodaje Miljević. Skica, koju je sam Horvatinčić napravio nakon nesreće, bila je izuzeta. No, na ponovljenom i trećem suđenju trebalo bi se odlučivati je li dokaz – zakonit.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, danas suzdržan."Nemam namjeru ništa komentirat, to je stvar pravosuđa! Dakle, postupak je na početku", rekao je Bošnjaković.

U obranu sutkinje Šupe, dosad izložene najvećim kritikama javnosti, stala je Udruga hrvatskih sudaca.

"Zbog jedne odluke koja je nepravomoćna, a vidimo kako je i završila, ne može se osuđivati cijeli sudački korpus. Sama činjenica da je odluka ukinuta ne mora nužno značiti da je počinjeno nekakvo stegovno djelo", rekao je Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Suce imenuje i kontrolira Državno sudbeno vijeće. I za propuste kažnjava. Nije tajna da za svoj rad i neujednačene presude ne trpe kritike.

"Mi trebamo stabilne zakone i iza tih stabilnih zakona će doći stabilna sudska praksa", rekao je Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Federico Salpietro, sin talijanskih supružnika, proteklih sedam godina razočaran je hrvatskim pravosuđem - nedostupan je za bilo kakav komentar. Nije isključeno da će se slučaj Horvatinčić preseliti iz Šibenika. Tužitelji imaju mogućnost i to tražiti. Sigurno je da mu Šupe neće suditi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr