Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatečeni partneri

Hoće li preživjeti mirovinska reforma ministra Pavića? Protiv nje i neki koalicijski partneri

Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirovinska reforma zatekla HDZ-ove partnere (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Ni euforija oko uspjeha reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu nije bila dovoljna - da nacrt mirovinske reforme prođe ispod radara. Svime što je javnosti predstavio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, nije ostala zatečena samo oporba, nego i koalicijski partneri u vladajućoj većini.

O mirovinskoj reformi koalicijski partneri Vlade saznali su iz medija.

Pročitajte i ovo Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..." Predrag Štromar i Andrej Plenković U tri izborne jedinice HNS dogovorio izlazak na izbore s HDZ-om: "Očekujemo jedan do dva mandata"

"Mislim da je jako neozbiljno da se jedna od najvažnijih nacionalnih reformi na takav način predlaže. Čuo sam sad i od zastupika HDZ-a da ni oni ništa ne znaju pa se postavlja pitanje tko je uopće predlagač" rekao je Darinko Kosor predsjednik HSLS-a.

"Nisu jasni kriteriji, a pogotovo ono što je najbitnije nisu jasni izračuni.Ići na neki model čiji bi izračun već unaprijed pokazao da će ih još smanjiti bilo bi pogubno" rekao je Furio Radin.

Sto smjeraju Vlada i ministar Pavić nisu znali ni mirovinski fondovi. Vjeruju da predloženo rješenje nije konačno.

"Razgovarali smo i vjerujemo da ćemo u narednom razdoblju iznać rješenje koje je puno kvalitetnije od predloženog" rekla je Dijana Markoja.

Premijer iz Bruxsellesa poručuje - smirite loptu, ovo su tek inicijalne informacije koje bi trebale senzibilizirati javnost.

Nema govora o tome što čitam da se demontira drugi stup.

"Dapače, njegov prijedlog ide za tim da se doprinos u drugi stup povećava. Prema tome ima puno dezinformacija. Razgovarat ćemo o tome i s koalicijskim partnerima i sa cijelom javnošću" rekao je premijer Andrej Plenković.

Baš oko drugog stupa ne slažu se stranke u koaliciji što u tanašnoj većini nikad nije dobro.

"Naša želja je oduvijek bila kao liberalne stranke što je više moguće jačati drugi stup. Ovdje ide u smijeru jačanja drugog skupa" rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Iz dosadašnjih spoznaja možemo vidjeti da ovaj neoliberalni model koji je do sada bio je u nizu zemalja kolabirao" rekao je Milorad Pupovac predsjednik SDSS-a.

Prije konačnog prijedloga koji će utjecati na veliku većinu građana, slažu se svi HDZ-ovi partneri, i ministar i vlada s njima će morati još mnogo razgovarati.

"Tako da se možda i godina dana raspravlja unutar stručne javnosti i unutar koalicijskih partnera, a onda na kraju čak da se ponudi i oporbi jer se radi o nacionalnoj reformi gdje bi bilo dobro da imamo preko 100 ruku u Hrvatskom saboru" rekao je Kosor.

"Meni bi se sviđala jedna situacija u kojoj ljudi imaju mirovinu od koje mogu živjeti" rekao je Radin.

Paket zakona mirovinske reforme na Vladi bi se trebao naći u rujnu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene