Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUUDI POSTAJE MINISTARSTVO

"PREMIJER JE MENE POZVAO" Goran Marić o ostavci i je li bilo ucjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goran Marić ostaje ministar u Vladi, ali ne bez portfelja. Dobit će ministarstvo, potvrđeno je iz Vlade.

Goran Marić dao je kratku izjavu nakon sastanka u Banskim dvorima.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

"Razgovarali smo o problemima i upravljanju imovinom i prethodna vlada je pokazala neučinkovitosti u tom sekrtoru, te je odlučeno je da će se DUUDI transformirati u ministarstvo. Najvjerojatnije sa mnom na čelu. Ne trebam ja ministarstvo. Nisam najavio ostavku. Vlada nije željomat, ja nemam posebnih želja. Zbog važnosti tog resora DUUDI se transformira u ministarstvo koje će objediniti sve što obuhvaća imovinu. Imamo puno vidljive i nevidljive imovine nastojat ćemo da ta nevidljiva imovina ne bude nevidiljiva. Državna imovina se više neće prodavati na telefonskim sjednicama Vlade", kazao je Marić i nastavio:

"Ovo ministarstvo je potrebno Vladi, mene je premijer Plenković pozvao da kao ministar vodim portfelj imovine. Nikakvih ucjena nije bilo, no kao što sam rekao i prije, nikada ne bih bio ministar bez portfelja. Važna je suština, a kako radim, to se zna".

Iz Vlade je potvrđeno da Goran Marić ipak nije podnio ostavku te da će ministar bez portfelja dobiti svoje ministarstvo. I to vezano uz imovinu. Doduše, nije poznato u kojem vremenskom roku bi novo ministarstvo trebalo biti osnovano, ali tome će prethoditi određene zakonske izmjene.

Goran Marić od početka je tvrdio da će imati ministarstvo i da neće biti ministar bez portfelja dok je premijer Plenković, pokušavajući javnosti objasniti zašto je uveo ministra bez resora, ponavljao kako će Marićeva dužnost biti koordinacija državnih ureda, agenicija i fondova.

Nakon neslužbenih informacija da je podnio ostavku, Goran Marić ipak je stigao na sastanak u Banske dvore s premijerom Plenkovićem i ostalim ministrima. Nije, međutim, došao na glavni ulaz gdje su ga čekali brojni novinari kojima se cijelo jutro nije javljao na telefon. Na sastanku u Banskim dvorima minstri bi trebali iznijeti situaciju u svojim resorima te dati prijedloge koje treba što prije staviti u proceduru Sabora i Vlade čija će se prva sjednica održati u četvrtak. 

Ne želi biti ministar bez resora

Goran Marić je ušao u Vladu kao ministar bez portfelja i to u posljednji tren nakon što su propale sve kombinacije s drugim ministarstvima, primjerice prometa i infrastrukture gdje se Andrej Plenković ipak odlučio za Olega Butkovića.

Ime Gorana Marića pojavilo se doslovce preko noći u materijalima koji su poslani u Sabor uoči izglasavanja povjerenja novoj Vladi.

I dok je premijer Plenković ponavljao da će u novoj vladi Marić biti zadužen za državnu imovinu te koordinaciju središnjih ureda, agencija i fondova pokušavajući javnosti objasniti zašto je uveo ministra bez portfelja, Marić je tvrdio da on neće biti ministar bez resora i da će se u hodu za njega ustrojiti odgovarajuće ministarstvo.

Iz Marićevog ponašanja moglo se zaključiti da nije zadovoljan takvom situacijom, a nije došao niti na Klub HDZ-a prije saborske sjednice o povjerenju Vladi.

Sada se naveliko špekulira kako je Goran Marić podnio ostavku, no iz HDZ-a neslužbeno poručuju kako to nije gotova stvar.

Podsjetimo, oporba je kritizirala Plenkovićevu odluku o imenovanju Gorana Marića ministrom bez portfelja nazvavši je ishitrenom, a definiranje djelokruga rada ministarstava u hodu, neprihvatljivim pogotovo jer je najavljeno smanjivanje Vlade i broja ministarstava.

Plenkovićevi ministri i Božo Petrov ne znaju ništa o ostavci

U Banske dvore pristižu ministri koji bi u 11 sati trebali održati sastanak s premijerom Plenkovićem, no redom izjavljuju kako ne znaju ništa o ostavci svog kolege Gorana Marića. U Vladu su stigli Martina Dalić, Ivan Kovačić, Damir Krstičević te Tomo Medved koji su kazali da ne znaju za Marićevu ostavku, a Davor Ivo Stier bio je bez komentara na tu temu.

S premijerom je jutros razgovarao i predsjednik Sabora Božo Petrov koji je novinarima kazao da s Plenkovićem o Mariću nije razgovarao.

"Volio bih da vidimo je li Goran Marić dao ostavku ili nije, da ne odgovaramo na hipotetska pitanja. Vjerujem da će se to danas razjasniti", kazao je Petrov.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić isto nema saznanja o ostavci Gorana Marića.

''Marić je izuzetno kvalitetna osoba i ekonomist. Kakva god bila njegova formalna pozicija on će biti tu jer treba Hrvatskoj'', rekao je Kujundžić.

"Most će u javnim tvrtkama zastupati javne natječaje"

Božo Petrov je, komentirajući tvrdnje nekih medija da će se čelna mjesta u javnim tvrtkama birati po modelu - četiri mjesta HDZ-u, jedno Mostu, rekao da medije već deset mjeseci zabavlja ista stvar.

Most će, kazao je Petrov, zastupati javne natječaje, no vladajuća većina dosad nije ni došla do toga dijela. "Nama je bitno kroz četiri tjedna usuglasiti program i podjelu odgovornosti po resorima, a ovo ostalo će se razriješiti u međuvremenu", rekao je Petrov.

Vezano uz današnju sjednicu predsjedništva Sabora, Petrov je rekao da će na njoj biti riječi o aktualnostima koje se trebaju definirati u Saboru, uz ostalo raspored unutar Sabora i kodeks o etičkom ponašanju.

Petrov je rekao kako bi volio da se o tome postigne konsenzus svih saborskih zastupnika, umjesto zastupničkih klubova. Kodeks će biti na dnevnom redu kao uvod, a na tome će se raditi idućih nekoliko mjeseci, najavio je.

Upitan hoće li biti izmjene poslovnika, Petrov je odgovorio kako će se prvo ići s kodeksom o etičkom ponašanju. Kazao je kako postoje primjedbe da bi u određenim segementima trebalo mijenjati poslovnik pa će poslušati prijedloge saborskih zastupnika i onda odlučiti o tome.

Minsitrica Murganić: Veliki kadrovski problemi

Ministri u Vladi Andreja Plenkovića Nada Murganić i Milan Kujundžić ocijenili su da su u svojim resorima zatekli dobrih stvari, ali da ima dosta toga što treba popraviti.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je kako u njezinom ministarstvu ima puno dobrih stvari, ali i puno toga treba popraviti.

"Kadrovski je dosta problematično, ali korak po korak, riješit ćemo sve. Polako, trebamo imati strpljenja i mi i vi, a i javnost", rekla je Murganić novinarima prilikom dolaska u Vladu na sastanak s premijerom Plenkovićem.

Pojasnila je da je problematično u smislu da nema dovoljno kadrova, trenutno "onih koji su nam potrebniji", ali je ustvrdila da će se sigurno sve riješiti unutar Ministarstva.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kazao je kako nije lako snimiti situaciju u resoru, ali je naglasio da je dio posla već učinjen. "Dio rezultata ima, ali nas čeka veliki posao. Ima toga puno što je posloženo i to treba pohvaliti, a neke stvari naravno trebamo popravljati", dodao je.

Kujundžić je rekao kako nije sudjelovao u razgovorima oko podjele odgovornosti u javnim poduzećima između HDZ-a i Mosta.

I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je rekao da nije sudjelovao u takvim razgovorima. "Nisam u tome sudjelovao i nemam o tome pojma", rekao je.

Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja, upoznaje svoj resor o kojem kaže: "U resoru, moram kazati, da što više otkrivam, onda zapravo počinjem razumijevati zašto ovoliko napda upravo na ovaj resor."

Gari Capelli, ministar turizma, kaže da je stanje u njegovom resoru - dobro.

"Rekordni su brojke što se tiče posjetitelja, ali naravno u turizmu se ne broje samo noćenja, ima dosta drugih problemna koji se moraju riješiti, zakonskih regulativa, a jedna od najbitnijih je za veće investicije što se od nas očekuje - zapošljavanje", istaknuo je Capelli uoči sastanka u Banskim dvorima. (N.C./Hina)
 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene