Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stav i o predsjednici

HNS-ov Batinić pozvao Milanovića da bude kandidat liberala, a ne socijaldemokrata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić pozvao je u srijedu Zorana Milanovića da na predsjedničkim izborima bude kandidat liberala, a ne socijaldemokrata, jer smatra bi tako imao veće šanse.

"Milanović je mnogo puta, i dok smo bili u koaliciji, kazao da je liberal. Ja mu vjerujem, jer je svojim stajalištima iskazivao da je više liberalna nego socijaldemokratska opcija. Unatoč ovim rezultatima, činjenica je da je socijaldemokracija u krizi.

Govorim u svoje ime, ali većeg dijela članstva, kada kažem da bih Milanoviću predložio da prihvati da ga mi kao liberali predložimo za kandidata za predsjednika Republike. Mislim da bi imao daleko veće šanse nego da je kandidat socijaldemokrata“, rekao je Batinić čija je stranka na nedjeljnim izborima dobila 2,6 posto glasova.

Na pitanje razmatra li HNS potporu predsjedničkoj kandidaturi aktualne šefice države Kolinde Grabar Kitarović, Batinić je rekao da će o tome razgovarati na Predsjedništvu stranke, ali da, prema njegovim spoznajama, „raspoloženje ide u drugom smjeru“.

Komentirao je i HSLS-ov poziv na ujedinjavanje liberalne scene za predsjedničke izbore, napomenuvši da je „HNS i prije nego što se krenulo u pretkampanju za europske izbore slao poruke da je vrijeme da se u Hrvatskoj ujedini liberalna scena jer je disperzija velika“.

"Rezultati izbora su sada pokazali da bi liberalna opcija dobila minimalno dva eurozastupnika, što bi bilo izuzetno važno za demokraciju u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Ovdje mislim na sve stranke liberalnog spektra, od novoosnovanih stranaka, poput Pametno, GLAS-a, IDS-a, Reformista, HSLS-a“, kazao je Batinić.

To bi se, po njemu, trebalo odnositi i na parlamentarne izbore. „Naš poziv prije europskih izbora bio je dugoročan jer smatramo da je predugo liberalna opcija u Hrvatskoj razjedinjena i mislim da je nužno da se na svim izborima, od lokalnih preko europskih do nacionalnih, da se određeni ego stavi sa strane i pogleda nužnost formiranja jake liberalne opcije u Hrvatskoj i pozvali smo na razgovore o ujedinjenju“, naglasio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počinju s pripremama HNS pozvao na okrupnjavanje: "Na liberalima je odgovornost da se suprotstavi populistima opasnih namjera i krajnjoj desnici"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za povećanje plaća Posavec: HNS u EP ide raditi, a ne sjediti, zastupnici će stipendirati studente

Nema problema s pozivanjem GLAS-a na ujedinjenje, koji se odvojio od HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, rekavši da je „HNS je, ne jednom, pokazao da su nacionalni interesi uvijek ispred stranačkih i to jednako očekujemo od svih onih koje pozivamo“.

Poziv na okrupnjavanje liberalne scene po njemu nije HNS-ov vapaj u pomoć jer su na europskim izborima shvatili da ne mogu samostalno. „Dobili smo preko 2,6 posto glasova, što je daleko najviše od svih liberalnih opcija. HNS je prvi put samostalno izašao na europske izbore, i 2014. godine dobili smo nešto više od 18 tisuća glasova na zajedničkoj listi, a sada smo dobili preko 27 tisuća glasova“, iznio je stranačku statistiku.

Složio se da su građani vladajućoj koaliciji koja je na europskim izborima dobila ukupno 30 posto poslali određenu poruku koju treba shvatiti vrlo ozbiljno. (Hina)

Aktualno KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Dolić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Mario Jurič (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Iris Marin Prižmić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Silvana Ganza (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene