Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNS-ov i SDP-ov prijedlog smjene Vlade podržao jedino IDS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog HNS-a i SDP-a da Sabor Vladi izglasa nepovjerenje zbog korupcijskog skandala u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) u Saboru je podupro jedino IDS, a usprotivili su mu se HDZ, HSP, HSLS, HSU i HDSSB, dok se HSS nije izjasnio hoće li podržati smjenu Vlade.

"Imam neodoljiv dojam da je neke ljude uhvatio strah i panika zbog akcije Maestro, ali što im možemo, dosta su živjeli na pričama o nepoštenju drugih", komentirao je Luka Bebić (HDZ) HNS-ovu i SDP-ovu inicijativu.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Naglasio je kako očekuje da će se antikorupcijska akcija Državnog odvjetništva i USKOK-a "proširiti i produbiti", te da će počinitelji odgovarati za nezakonitosti počinjene sve od osnutka HFP-a.

"Znam da je teško podnijeti mnoge uspjehe Vlade, a pogotovu taj da je počela ova akcija, ali morat ćete to podnijeti, jer nitko ne zna gdje će akcija završiti - u ovoj ili onoj Vladi", poručio je Bebić HNS-ovcima i SDP-ovcima.

Ivan Čehok (HSLS) ocijenio je da je za ovog mandata stvoren zakonski i financijski okvir za borbu protiv korupcije, što je, smatra, prošla vlast propustila učiniti.

"Tada smo imali obavještajne i kontraobavještajne službe koje su progonile novinare, umjesto kriminalaca", kazao je Čehok.

Silvano Hrelja (HSU) oporbene je stranke optužio za politikantstvo, ističući da se "ni jedna Vlada ne može amnestirati za nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji".

Ocijenio je da o političkoj odgovornosti trebaju odlučiti građani na izborima.

Anto Đapić (HSP) suglasan je da postoji određena politička
odgovornost ministara za utvrđene nezakonitosti, ali smatra da nema potrebe da se Vladi izglasa nepovjerenje.

"Bilo bi dobro da su prozvani ministri svoj mandat ponudili
predsjedniku Vlade, koji taj mandat ne bi prihvatio", rekao je Đapić.

Pozdravio je akciju "Maestro", kazavši kako se nada da je ona znak da je u Hrvatskoj sazrela politička volja za borbu protiv korupcije te da će Sabor prihvatiti HSP-ov prijedlog zakona kojim bi se privatizacijski kriminal kaznio, a imovina vratila državi.

Vladimir Šišljagić (HDSSB) preuranjenim smatra prijedlog da se Vladi izglasa nepovjerenje. Pozvao je da se pričeka završetak USKOK-ove akcije i da se vidi u kojim su poslovima počinjene nezakonitosti.

"Jedino što je ovdje preuranjeno je to da ste vi preuranjeno sjeli sa Sanaderom", uzvratio mu je HNS-ovac Antun Kapraljević.

Željko Pecek (HSS) još se jednom založio za donošenje posebnog zakona o privatizaciji, zaustavljanje privatizacije do donošenja novog zakona, te za pokretanje postupaka za povrat nezakonito stečene imovine.

Nije se, međutim, izjasnio hoće li Klub HSS-a glasovati za smjenu Vlade.

Damir Kajin (IDS) akciju "Maestro" Državnog odvjetništva i USKOK-a smatra najozbiljnijim pokušajem da se pretvorbenom kriminalu "stane na vrat".

"Priznajem, ova vlada nas je oslobodila hipoteke Haaga - Gotovina, Glavaš, novo ročište za Norca, Ademi, Petrač je u zatvoru, Zagorec vjerojatno čeka na izručenje, načet je HFP", kazao je Kajin, ali i ocijenio da su ministri politički odgovorni, jer nisu primijetili kriminal U HFP-u.

"Ljudi s plaćama od 50 tisuća kuna došli su u HFP na plaću od 10 tisuća, jer su znali što se tamo događa i mislim da su ministri zato politički odgovorni", rekao je Kajin, te dodao da su ministri u Upravnom odboru HFP-a "prodavali zjake, umjesto nadzirali".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene