Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kriza u banskim dvorima

Štromar i Divjak ne dolaze na sjednicu: HNS od napuštanja Vlade dijeli manje od 48 sati

HNS-ov opstanak u koaliciji trenutačno ovisi o 150 milijuna kuna koje ministar financija Zdravko Marić treba osigurati kao kompenzacijske mjere, a dok se ne sredi pitanje koeficijenata. Novac za to ministar Marić nije osigurao pa narodnjake od napuštanja Vlade dijeli manje od 48 sati. A da ih u Vladi više neće gledati, ne brine ostale koalicijske partnere.

Na Markovu trgu više nema mjesta za sve u Banskim dvorima. Znakovitu izjavu je dao Robert Jankovics, zastupnik nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje u Dnevniku Nove TV Građani ne podržavaju koaliciju HDZ-a i HNS-a, Plenković "najmudrije" djelovao u krizi, SDP će nakon svega ojačati Slika nije dostupna Potvrdila da Trump dolazi na summit Predsjednica o novoj parlamentarnoj većini: ''Izgubili smo dosta vremena''

"Ja mislim da nećemo ostati zajedno“, rekao je danas novinarima Jankovics

Vladimir Bilek, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina kaže da oni nisu uvjetovali ulazak HNS-a u Vladu pa tako ne uvjetuju ni nečiji izlazak iz nje.

HNS za sada ima odbijenicu za dodatnih 150 milijuna kuna za učitelje. Kako novca nema, u četvrtak na Vladi neće biti ni ministara Blaženke Divjak i Predraga Štromara koji neće glasovati o proračunu.

HNS-ovim odlaskom većina bi bila na opasnom rubu od 76 ruku, a Bandićeva stranka postala bi strateški partner HDZ-a.

Kažimir Varda, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti vjeruje da se većina može osigurati.

Andrej Plenković trebat će Bandića u Hrvatskom Saboru, a zagrebački gradonačelnik HDZ treba u gradskoj skupštini.

HDZ-ovci su pred sjednicu Vlade samouvjereni. "Mi smo uvijek spremni na izbore“, kaže Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, dok ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da se premijer neće dati ucjenjivati. Vjerujem da će se HNS do četvrtka pribrati i shvatiti hrvatsku realnost“, kaže Kujundžić.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, tvrdi da trošimo što imamo, a ima i poruku za narodnjake. „Oni koji se s time ne slazu mogu se vratiti u prošlost s one druge strane željezne zavjese“, kaže Horvat.

Politički veterani na Markovu trgu misle da još nije kraj suradnje HDZ-a i HNS-a. „To je nešto što će biti predmet razgovora i da o tome razgovaraju prije četvrtka“, kaže Milorad Pupovac.

Premijeru trenutačno rekonstruiraju ured. U četvrtak ćemo znati je li to jedina rekonstrukcija na Markovu trgu ili dobivamo nove ministre.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene