Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Twitter diplomacija

Veleposlanici zbog istupa na društvenim mrežama pozvani na Pantovčak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prošlotjednog sastanka veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj i njihovog javnog istupa kako su razgovarali o medijskim slobodama, svi su pozvani na Pantovčak u Ured predsjednice.

I dok s Pantovčaka poručuju kako veleposlanici dolaze na redovan brifing sa savjetnikom za vanjsku politiku, neki od njih nadaju se da će razgovarati s predsjednicom. Jedna od tema sastanka, osim slobode medija, bit će i službena komemoracija u Jasenovcu.

Reagirao i HniP

Pročitajte i ovo Ivica Dačić - 1 Diplomati, špijuni, politka Srbija uzvratila Hrvatskoj: "Tražimo da nam dostavite dokaze" Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Rast napetosti Reakcija MVEP-a nakon što je Srbija protjerala hrvatskog diplomata: "Ovo je korak prema pogoršanju međusobnih odnosa"

Hrvatski novinari i publicisti (HniP) neprimjernim su u utorak ocijenili neformalne, ali medijski vrlo eksponirane Twitter komentare nekih veleposlanika u Hrvatskoj zbog navodnog ugrožavanja medijskih sloboda, držeći da se radi o miješanju u untarnje poslove suverene države.

"Hrvatska je demokratska država i članica EU te ima sva prava koja proizlaze iz toga statusa. Stoga se ovakvi istupi ne mogu protumačiti drukčije nego kao miješanje u unutarnje poslove jedne suverene države.

Neformalni pritisak na vlast

Štoviše, s obzirom na međunarodni utjecaj država čiji su veleposlanici neprimjereno istupali, ova Twitter "diplomacija" može se protumačiti i kao oblik neformalnog političkog pritiska izvana na hrvatsku zakonodavnu i izvršnu vlast", poručuju iz HniP-a.

Drže da takve procjene ne treba uzimati ozbiljno, da su one posljedica "neistinitih informacija o hrvatskom društvu koje u inozemstvu vrlo uspješno širi dio hrvatske javnosti".

HniP tvrdi da u tom zlonamjernom tumačenju hrvatske zbilje, prednjači politički i ideološki pristrani dio nevladinih organizacija koje već tri mjeseca provode intenzivnu međunarodnu kampanju sramoćenja ministra kulture, Vlade i same Republike Hrvatske, a zbog tobožnjeg "fašizma".

Motivaciju za takav angažman, HniP pripisuje "pokušaju održavanja visokih materijalnih privilegija i općenitog društvenog utjecaja koje uživa upravo taj dio nevladinih udruga koji denuncira državu u inozemstvu".

Hrvatska nije "fašistička zemlja"

HniP naglašava da Hrvatska nije, niti će ikada biti "fašistička zemlja", da u parlamentranom političkom životu ne postoji niti jedna neofašistička ili neonacistička stranka.

HniP drži da se u Hrvatskoj ne samo formalno, nego i praktično čuva ustavom zajamčena sloboda govora, da su time i hrvatski mediji slobodni, te usklađeni s europskom pravnom stečevinom i standardima slobode govora.

"U tom smislu, ako u Hrvatskoj netko i trpi od neslobode medija ili njihove pristranosti, tada su to svakako desni i konzervativni dijelovi društva, a ne lijevi i liberalni koji se neprestano stavljaju u poziciju žrtve, iako ni po čemu to nisu", poručuju iz HniP-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene