Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo ponovno je danas medijima uputilo upozorenje da o događajima u kojima su djeca tragični sudionici izvješćuju profesionalno kako ne bi postali suodgovorni za moguće nove tragedije.


"Objavom vijesti o samoubojstvu, posebno djece, na naslovnim stranicama tiskovina i u udarnim minutama televizijskih i radijskih postaja, pridonosi povećanju broja suicida u idućih deset dana, pokazala su istraživanja i iskustva drugih zemalja", stoji u HND-ovu priopćenju pod naslovom "Mediji ne smiju biti suodgovorni za tragedije djece".

Vezani članci sjednica Vijeća za elektroničke medije Zbog Indexova pop-upa Vijeće za elektroničke medije zaprimilo pritužbe HDZ-a i jedne osobe Hrvoje Zovko Oglasio se HND: "Indexov pop-up nije govor mržnje, nego satirična kritika vlasti koju političari najmoćnije stranke trebaju biti u stanju otrpjeti"

Novinarsko društvo je stoga ponovno pozvalo medije da hitno prestanu s takvom praksom te da, bilo izravno ili neizravno, ne otkrivaju identitet djece u takvim i sličnim slučajevima jer time od njih čine dvostruku žrtvu. To se odnosi i na zaštitu privatnosti sve ostale djece koja su se našla pogođena tragedijama kojima svjedočimo ovih dana, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

HND je slično upozorenje uputio i potkraj studenoga prošle godine kad su mediji izvješćivali o samoubojstvu dviju djevojčica na Rabu.