Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HND opet upozorava na zaštitu prava djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo ponovno je danas medijima uputilo upozorenje da o događajima u kojima su djeca tragični sudionici izvješćuju profesionalno kako ne bi postali suodgovorni za moguće nove tragedije.

"Objavom vijesti o samoubojstvu, posebno djece, na naslovnim stranicama tiskovina i u udarnim minutama televizijskih i radijskih postaja, pridonosi povećanju broja suicida u idućih deset dana, pokazala su istraživanja i iskustva drugih zemalja", stoji u HND-ovu priopćenju pod naslovom "Mediji ne smiju biti suodgovorni za tragedije djece".

Pročitajte i ovo Prosvjed novinara u Splitu "Zakon opasnih namjera" Novinari prosvjedovali protiv lex AP: "Plenki je malo nervozan" Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

Novinarsko društvo je stoga ponovno pozvalo medije da hitno prestanu s takvom praksom te da, bilo izravno ili neizravno, ne otkrivaju identitet djece u takvim i sličnim slučajevima jer time od njih čine dvostruku žrtvu. To se odnosi i na zaštitu privatnosti sve ostale djece koja su se našla pogođena tragedijama kojima svjedočimo ovih dana, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Zdenko Duka.

HND je slično upozorenje uputio i potkraj studenoga prošle godine kad su mediji izvješćivali o samoubojstvu dviju djevojčica na Rabu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene