Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Izdan žuti Meteoalarm zbog hladnoće, ali meteorolozi imaju dobre vijesti: Niskim temperaturama ipak polako stiže kraj

Vrlo hladna zračna masa s europskog kontinenta još uvijek se zadržava nad našim područjem. Tako se i jučer živa u termometrima gorske Hrvatske stiskala ispod minus deset, a tek koji stupanj toplije bilo je u ostatku unutrašnjosti. Hladnoća traje do utorka, a onda će vrlo brzo osjetno zatopljeti.

Razlog zatopljenju je u toplijem zraku koji će nam prema sredini tjedna u jugozapadnoj struji postupno pritjecati sa Sredozemlja, no prije tog pred nama su još dvije vrlo hladne noći.

Pročitajte i ovo Ilustracija vremenska prognoza Vrijeme se stabilizira: Vikend uglavnom sunčan, ali jedna stvar mogla bi vam pokvariti planove Sunčan dan u Zagrebu Vremenska prognoza Planirate kraj tjedna provesti otvorenom? Meterolog otkriva kakvo vas vrijeme čeka

Zbog tog je DHMZ je već izdao upozorenje na hladne valove, ali za noćas i jutros i žutu razinu upozorenja putem Meteoalarma. Dok se upozorenje na hladne valove odnosi prije svega na utjecaj hladnoće na zdravlje, Meteoalarm govori i o potencijalnom utjecaju na infrastrukturu, opskrbu energijom, pitkom vodom i slične poteškoće koje mogu nastati zbog niskih temperatura.

Temperature će ujutro biti ispod minus deset u gorskoj Hrvatskoj, od minus osam do minus pet u ostatku unutrašnjosti, oko minus šest u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok se na Jadranu očekuje uglavnom između minus dva i dva stupnja. Ujutro će na moru prevladavati i sunčano, a osjet hladnoće dodatno će pojačavati jaka bura, ponegdje još uvijek s olujnim udarima. Na kopnu dijelom vedro, ujutro lokalno s maglom.

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti prolazno malo više oblaka, puhat će slab jugozapadnjak, a temperatura će biti između nula i tri stupnja.

U Slavoniji danas djelomice sunčano, poslijepodne prolazno uz povećanu naoblaku, vjetar je slab zapadni, dok je najviša temperatura jedan stupanj.

U gorju također djelomice sunčano, na sjevernom Jadranu većinom i pretežno vedro. Bura će oslabjeti i okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak. Na moru će se u najtoplijem dijelu dana mjeriti od pet do osam, a u gorju od minus jedan do jedan stupanj.

Dalmaciju će većinom obasjavati sunce. Bura je sve slabija, a u drugom dijelu dana puhat će uglavnom sjeverac i sjeverozapadnjak. Temperatura će biti od tri stupnja u zaleđu do sedam, osam stupnjeva na obali i otocima.

U utorak će se sve više na kopnu skupljati oblaci, a nakon jutarnjih minusa, danju će biti toplije nego za vikend. Uvod je to u iznadprosječnu toplinu sredinom tjedna. Doći će s jugozapadnim vjetrom koji bi pak u četvrtak na udare mogao biti i jak. Slabe oborine ovih dana očekuju se uglavnom u gorju: u srijedu malo susnježice ili snijega, a u četvrtak koja kap kiše.

I na Jadranu od utorka više oblaka, a uz jugozapadnjak i jugo sve više će biti mogućnosti i za kišu. Ne bi to trebale biti neke izraženije oborine, za sad nešto češće kiša se očekuje u četvrtak. Još u utorak jutro hladno, a potom porast temperature, pa će biti toplije i ujutro i tijekom dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene