Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanjaiz Splita sinoć su spasili paraglajdera koji je teško ozlijeđen pri skoku sa 150 metara visoke i strme stijene, Mrkezine grede iznad Klisa, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.


Radi se o 35-godišnjem V.Š. iz Zagreba kome je nakon skoka, tzv. base jumpinga, padobransko krilo udarilo u liticu, nakon čega je pao u podnožje litice i teško se ozljedio. Zadobio je otvoreni prijelom noge, ozljedu prsišta i ruke, no budući da je bio pri svijesti, mobitelom je u pozvao pomoć Gorsku službu spašavanja.

Vezani članci HGSS spašavanje na Srednjem Velebitu - 2 Nesreća na Velebitu: Ozlijeđenu penjačicu spašavali GSS-ovci, helikopter je prebacio u splitsku bolnicu Bujica s Papuka zarobila obitelj u automobilu - 2 Drama ispod Papuka: HGSS-ovci spašavali obitelj koju je bujica zarobila u autu na cesti

Dojava prema GSS-u došla je nešto prije 19 sati i na mjesto nesreće odmah je upućena ekipa HGSS-a i Hitne medicinske pomoći. Vrlo brzo, već nakon 15 minuta, spasitelji su se uspjeli probiti i popeti do unesrećenog. Unesrećeni je imobiliziran i stabiliziran i potom transportiran u specijalnoj brdskoj nosiljci do vozila hitne pomoći koje je čekalo u podnožju te je prevezen u bolnicu.

Sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a

U akciji je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te splitska ekipa Hitne medicinske pomoći. Iako takav skok nije bio najavljen, spasitelji su reagirali u rekordnom roku pa je ozljeđeni vrlo brzo medicinski zbrinut, a unatoč nepristupačnom terenu, akcija je završena u 20,30 sati.

Taj skok je trebala biti proba za najavljeni base jumping na istom mjestu slijedećeg vikenda za više skakača iz Europe, a nakon ove nesreće otvoreno je pitanje da li će se najavljeno natjecanje održati, navode iz HGSS-a i podsjećaju da je temeljem Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja takva natjecanja potrebno najaviti i na vrijeme zatražiti stručnu procjenu, te osiguranje HGSS-a. Ukoliko se slijedećeg vikenda bude organiziralo natjecanje, na terenu će se nalaziti dežurna ekipa HGSS-a, stoji u priopćenju.

Base jumping sve je popularnija adrenalinska aktivnost gdje skakači koriste stijene i prirodne uzvisine da bi se, najprije slobodnim padom, a nakon toga aktiviranjem padobrana, prizemljili na tlo. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.