Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđen pri skoku sa 150 metara

HGSS spasio teško ozlijeđenog paraglajdera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanjaiz Splita sinoć su spasili paraglajdera koji je teško ozlijeđen pri skoku sa 150 metara visoke i strme stijene, Mrkezine grede iznad Klisa, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Radi se o 35-godišnjem V.Š. iz Zagreba kome je nakon skoka, tzv. base jumpinga, padobransko krilo udarilo u liticu, nakon čega je pao u podnožje litice i teško se ozljedio. Zadobio je otvoreni prijelom noge, ozljedu prsišta i ruke, no budući da je bio pri svijesti, mobitelom je u pozvao pomoć Gorsku službu spašavanja.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Srušio se most u Baltimoreu - 4 Tragedija u Baltimoreu VIDEO Jedna osoba preminula, sve je manje nade za nestale u rijeci: Otkriveno zašto se brod zabio u most

Dojava prema GSS-u došla je nešto prije 19 sati i na mjesto nesreće odmah je upućena ekipa HGSS-a i Hitne medicinske pomoći. Vrlo brzo, već nakon 15 minuta, spasitelji su se uspjeli probiti i popeti do unesrećenog. Unesrećeni je imobiliziran i stabiliziran i potom transportiran u specijalnoj brdskoj nosiljci do vozila hitne pomoći koje je čekalo u podnožju te je prevezen u bolnicu.

Sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a

U akciji je sudjelovalo 30 pripadnika HGSS-a iz Splita te splitska ekipa Hitne medicinske pomoći. Iako takav skok nije bio najavljen, spasitelji su reagirali u rekordnom roku pa je ozljeđeni vrlo brzo medicinski zbrinut, a unatoč nepristupačnom terenu, akcija je završena u 20,30 sati.

Taj skok je trebala biti proba za najavljeni base jumping na istom mjestu slijedećeg vikenda za više skakača iz Europe, a nakon ove nesreće otvoreno je pitanje da li će se najavljeno natjecanje održati, navode iz HGSS-a i podsjećaju da je temeljem Zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja takva natjecanja potrebno najaviti i na vrijeme zatražiti stručnu procjenu, te osiguranje HGSS-a. Ukoliko se slijedećeg vikenda bude organiziralo natjecanje, na terenu će se nalaziti dežurna ekipa HGSS-a, stoji u priopćenju.

Base jumping sve je popularnija adrenalinska aktivnost gdje skakači koriste stijene i prirodne uzvisine da bi se, najprije slobodnim padom, a nakon toga aktiviranjem padobrana, prizemljili na tlo. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene