Ivo Sanader i Zsolt Hernadi (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Ivo Sanader i Zsolt Hernadi (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)

Hrvatska odvjetnica direktora Mola Zsolta Hernadija, Laura Valković, ustvrdila je da Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija već da mađarski sud mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.


"Većina medija i pojedini komentatori potpuno pogrešno interpretiraju odluku Europskog suda pravde. Taj sud nikada, ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud o tom zahtjevu dužan odlučiti", rekla je Valković, dodajući da nema potrebe za pogrešnim informiranjem hrvatske javnosti.

Vezani članci Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Turudić za Dnevnik Nove TV: "Tko kaže da je percepcija pravosuđa dobra - zabija glavu u pijesak" INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

Pojasnila je da je riječ o procesnoj odluci koja ne ulazi u meritum. "Odluka govori tek da Mađarska mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu, a ne kako je pogrešno tumačeno da mora izručiti Hernadija u roku od 60 dana", kazala je odvjetnica.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. „Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, istaknuo je sud u objavi za medije.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini. (Hina)