Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska odvjetnica direktora Mola Zsolta Hernadija, Laura Valković, ustvrdila je da Europski sud nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija već da mađarski sud mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.


"Većina medija i pojedini komentatori potpuno pogrešno interpretiraju odluku Europskog suda pravde. Taj sud nikada, ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud o tom zahtjevu dužan odlučiti", rekla je Valković, dodajući da nema potrebe za pogrešnim informiranjem hrvatske javnosti.

Vezani članci Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Ukinut istražni zatvor bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju Josipa Krajinović Analiza presude: "Treba čekati pravomoćne odluke, ali čak i da mu se objedine sve kazne, Sanader ne smije dobiti više od 15 godina zatvora"

Pojasnila je da je riječ o procesnoj odluci koja ne ulazi u meritum. "Odluka govori tek da Mađarska mora odlučiti o hrvatskom zahtjevu, a ne kako je pogrešno tumačeno da mora izručiti Hernadija u roku od 60 dana", kazala je odvjetnica.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. „Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom europskom uhidbenom nalogu koji im je poslan“, istaknuo je sud u objavi za medije.

Europski uhidbeni nalog za Hernadijem, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini. (Hina)