Obavijesti Video Pretražite Navigacija
produbio se sukob

Sindikati bijesni: "Nije nam htjela reći u lice da smo gadovi"; dječja pravobraniteljica: "Danas je veliki dan za moj ured"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati i ministrica Blaženka Divjak prozvali su pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević zbog nedolaska na jutrošnji sastanak. Pravobraniteljica se pravda obavezama zbog proslave Međunarodnog dana prava djeteta.

Unatoč pozivu, nitko iz ureda Pravobraniteljice za djecu nije se jutros pojavio na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zbog toga su pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević kritizirali i predstavnici sindikata, ali i ministrica Blaženka Divjak, koja se također čudila što, unatoč pozivu, nitko iz ureda pravobraniteljice nije došao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZABRINJAVA PORAST NASILJA Šokantni podaci: Pravobraniteljica objavila koliko je djece izgubilo život prošle godine Plišani medo ispod kreveta PITANJE BUDUĆNOSTI Nasilje u školama: ''Ne možemo od djece i mladih očekivati da se ponašaju drugačije ako im nismo pokazali kako''

Pravobraniteljica na telefonske pozive nije odgovarala, ali su je novinari "uhvatili" u Saboru, gdje se obilježava Međunarodni dan prava djeteta, u čijoj je organizaciji sudjelovala.

"Danas je za moj ured velik dan. Slavi se veliki jubilej. Od ranih jutarnjih sati na različitim sam mjestima, vezano i za štrajk i za proslavu ove Konvencije, koja mi je danas prioritet", rekla je za N1 pravobraniteljica Pirnat Dragičević komentirajući prozivke zbog nedolaska na jutrošnji sastanak oko štrajka u školama u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Na pitanje je li mogao doći netko iz ureda, kazala je: "Svi moji zaposlenici ureda, kao i ja, danas imaju veliki dan, imali su mnogo obveza. Postojala je mogućnost da samo ja dođem na taj sastanak", rekla je Pirnat Dragičević. 

Pirnat Dragičević: "Moje sudjelovanje ne bi imalo realnog utjecaja"

Pravobraniteljica nam je naknadno pismeno odgovorila da, s obzirom na nadležnosti iz Zakona o pravobranitelju za djecu, ne sudjeluje i ne može sudjelovati u razrješavanju situacija bilo kojeg štrajka te da se u svakom štrajku koji se ozbiljno odražava na prava djece, uključuju davanjem preporuka.

"Napominjem da sam svoje stajalište jasno izrazila prethodno upućenim apelima i preporukama da se prednost u nastaloj situaciji mora dati zaštiti interesa djece. Pozvala sam sve odrasle da se dogovore u najkraćem mogućem vremenu kako bi se nastala situacija razriješila na dobrobit djece. Uputila sam preporuke socijalnim partnerima – Vladi RH, ministrici obrazovanja i znanosti i sindikatima – da ulože dodatni napor kako bi se razriješio nastali spor, vratilo povjerenje između njih i ostvarivanju prava djece na obrazovanje dalo prednost", stoji u odgovoru Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica za djecu dodaje da, kao neovisna institucija, ne može sudjelovati u rješavanju problema i dogovoru između sindikata i Vlade

"Moje sudjelovanje ne bi imalo realnog utjecaja, a također bi stvaralo krivu sliku o ulozi pravobranitelja u društvu. Nije uloga pravobranitelja nastupati kao dio izvršne vlasti niti predstavnici vlasti smiju očekivati od pravobranitelja takav angažman jer to ozbiljno narušava poziciju neovisnog ombudsmana, odnosno zaštitnika prava djece", poručuje dječja pravobraniteljica.

"Toliko su joj djeca u fokusu da ne dođe da nam kaže da smo gadovi"

Ministrica Divjak bila razočarana zbog nedolaska pravobraniteljice, a novinarima je rekla da je ona zbog sastanka sa sindikalnim predstavnicima otkazala sve druge obveze, pa tako i planirano putovanje u Berlin.

Za razliku od ministrice, sindikalisti su bili znatno oštriji. "Sudbina 460.000 učenika ne tiče se ni pravobraniteljice za djecu, koliko god da ona govori da su joj djeca u fokusu. Toliko su joj u fokusu da ne dođe da nam kaže kako smo gadovi", rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare. 

Sastanak u Ministarstvu počeo je u 8:30 i trajao je oko sat vremena, a program obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta u Saboru započeo je u 10 sati. 

Tražila od sindikata da razmotre druge mogućnosti umjesto štrajka

Pravobraniteljica se u ponedjeljak, već treći put od početka štrajka učitelja, oglasila priopćenjem apelirajući "na sve uključene strane u štrajku da, zbog teškoća u postizanju dogovora među njima, ne dopuste da zbog štrajka ijedno dijete ispašta".

"I dalje očekujem i vjerujem da će se u što kraćem roku razriješiti nastali spor između obrazovnih sindikata i Vlade Republike Hrvatske te da će se ostvarivanju prava djece na obrazovanje u konačnici dati prednost u odnosu na pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk", poručila je tada Pirnat Dragičević. Pritom je pozvala "sve uključene u štrajk" da ulože dodatne napore za njegovo okončanje te da razmotre i druge mogućnosti za postizanje svojih ciljeva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene