Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ništa od dogovora

Divjak nakon sastanka: "Imala sam prijedlog za sindikate, no oni su ga odbili. Izjava o igrama moći? Istina ponekad boli"

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak ministrice Blaženke Divjak s predstavnicima sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Na njega je bila pozvana i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, no ona se nije pojavila.

Predstavnici sindikata koji su 28. dan u štrajku završili su konzultacije kod ministrice Blaženke Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, no nikakav dogovor nije postignut.

Pročitajte i ovo Branimir Mihalinec, Sanja Šprem, Andrej Plenković (Foto: Pixell) ako ne dođe do dogovora Sindikati poslali oštru poruku premijeru: "U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska. Za svaki idući dan odgovorna je Vlada" Slika nije dostupna Golemi odaziv Gotovo 90 posto škola u Hrvatskoj danas štrajkalo, sindikalisti objavili u kojim će županijama nastava sutra biti blokirana

Ministrica je sindikalistima predložila da se organizira nastava za osmaše i maturante, no oni su taj prijedlog odbili. Na konferenciji za novinare u 11 sati najavit će daljnje sindikalne akcije.

Poziv na sastanak dobila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, no ona se nije pojavila.

"Premijer zloupotrebljava moć"

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, prije ulaska na sastanak novinarima je rekao da će se sindikati odazivati na svaki sastanak za koji misle da ima smisla.

Na pitanje o izjavi ministrice Divjak o "igrama moći premijera i sindikata", Mihalinec je rekao da na djelu nisu igre moći, već zloupotreba moći predsjednika Vlade. "Premijer zloupotrebljava moć da kažnjava roditelje i učenike. On ne želi pregovarati, nego samo upotrebljava svoju moć, a to je zastrašivanje zaposlenih u obrazovanju", rekao je Mihalinec.

Nakon sastanka Mihalinec je bio vidno nezadovoljan rekavši da su s druge strane stola imali ljude koji ne mogu riješiti problem. "Pokušavamo se dogovoriti o načinima sanacije štete koja se dogđa zato što predsjednik Vlade ne želi riješiti problem i to je vrlo neugodna situacija. Vlada ne želi riješiti problem, nema naznaka da štrajk može prestati, a to se može dogoditi ako dobijemo toliko dobru ponudu koju bismo mogli prihvatiti", rekao je Mihalinec. 

Dodao je da su s ministricom razmijenili mišljenja te su se svi složili da je problem sve veći svakim danom štrajka. Posebno su razočarani bili što nitko iz ureda pravobraniteljice za djecu nije došao.

Divjak: Stojim iza svih svojih izjava

Divjak je nakon sastanka rekla da su održali konzultativni sastanak s predstavnicima sindikata. "Poziv je poslan i pravobraniteljici za djecu, koja se nije pojavila", rekla je Divjak,. Dodale je da je ona otkazala sve svoje obveze jer je taj sastanak bio prioritet.

"Ovo nije situacija koju može riješiti jedna ili dvije institucije. Razgovarali smo o različitim aspektima i rješenjima vezano i za nadoknadu nastave i za daljnje aktivnosti. Složili smo se da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam da se nastava za osmaše i maturante održava kako bismo bar za njih osigurali da se ne mora pomicati matura, ali sindikati na to nisu pristali", rekla je Divjak. 

Teško je reći koji su dobri, a koji su loši. Dobri su oni koji rješavaju problem. Svi se scenariji sada razrađuju, i kako iskoristiti praznike za nadoknadu.

"Ja sam dio rješenja, a ne dio problema", rekla je Divjak. 

Na pitanje žali li zbog svoje jučerašnje izjave o igrama moći, Divjak je rekla da istina nekad boli. "Kada kažem da sam unutar Vlade bila na sastanku i predložila rješenje, ja svoj dio odgovornosti poduzimam, predlažem rješenja. To je odgovorno ponašanje, a moramo razumjeti da s ukopanim stavovima nećemo ništa riješiti. Moramo razmišljati o strategiji suradnje", rekla je Divjak. 

Što se tiče mog rada, mislim da sam stvarno konstruktivna i konzistentna. I tako dugo dok vidim da se problemi mogu riješiti i da mogu dati svoj doprinos da imamo bolje obrazovanje, ja sam ovdje", kaže Divjak. 

Dodala je da ćemo postati zrelo društvo kada shvatimo da nema alternative za strategiju suradnje. "Ovdje smo svi gubitnici, a najveći će gubitnici biti učenici", rekla je Divjak.

Nije htjela odgovoriti je li razgovarala s premijerom nakon svojih jučerašnjih izjava. "Ja stojim iza svega što sam rekla", zaključila je Divjak.

Čak nije došla ni pravobraniteljica za djecu. Apsolutno nitko iz njezina ureda nije došao. 

Sporna izjava

Na sastanak ih je ministrica Divjak pozvala u utorak, na dan kad je apelirala na njih, ali i na premijera Andreja Plenkovića, da što prije postignu dogovor zbog dobrobiti djece.

"Učitelji i dalje nisu zadovoljni, a ja sam sigurna da to nije samo rezultat njihovih plaća. Pokušavala sam pomiriti pravo na obrazovanje i prava učitelja da se bore za bolji status. To od danas više nije moguće pomiriti. Sustav je od danas u potpunoj blokadi zbog igre moći premijera i sindikata. Ja u ovakvim scenarijima ne želim sudjelovati", rekla je ministrica Divjak na konferenciji za novinare.

Mihalinec je u utorak u Dnevniku Nove TV rekao da trenutačno pregovori sindikata i Vlade ne postoje.

Za danas su sindikati najavili da će pozivati vozače na svim križanjima kojima moraju proći sudionici skupa Europske pučke stranke da trubljenjem podrže štrajkaše. Između 13 i 14 sati na velikom broju raskršća istaknut će plakate s natpisom "Potrubite za obrazovanje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene