Predstavnici sindikata zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na konferenciji za novinare najavili su "Prosvjed šutnje" koji će se održati u četvrtak na Trgu svetog Marka, gdje bi se trebalo okupiti 300 sindikalista.


Nakon jutrošnjeg razgovora u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnici sindikata predstavljaju svoje daljnje akcije. Za četvrtak su najavili prosvjed na Trgu svetog Marka koji su nazvali "Prosvjed šutnje". 

Vezani članci Sindikati na konferenciji nakon postignutog dogovora s Vladom (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) - 1 Mihalinec pokazao tablicu: Sindikalni čelnik čitao obračune plaća onih ''koji nisu dobili ništa jer su izdani'' Vilim Ribić (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Vilim Ribić o sporazumu s Vladom: "Dio nenastavnog osoblja priča o izdaji. To je frapantno, apsurdno!"

Na sastanku je ministrica Blaženka Divjak predložila sindikatima da se, unatoč općem štrajku u školama, održava nastava za osmaše i maturante, s obzirom na to da su najranjivija skupina učenika zbog upisa koji ih čekaju, no oni su taj prijedlog odbili. 

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da se štrajk odvija u svim školama (89,73 posto). "Štrajk ide jednakom snagom i zaposlenici iskazuju potporu i nezadovoljstvo radom Vlade, naročito ignoriranjem zaposlenih koji su u štrajku i spremni su to odrađivati do kraja", rekao je Mihalinec. 

Najavio je da će se danas održati najavljena akcija "Potrubi za obrazovanje", unatoč lošem vremenu. 

Prosvjed šutnje

U četvrtak će se na Trgu svetog Marka održati prosvjed na kojem će biti tristotinjak članova sindikata. "Bit će to simboličan prosvjed šutnje. Imat ćemo poruku na plakatu. 300 ljudi će pred Vladom pokazati da su rekli sve, dat ćemo Vladi jasnu poruku", rekao je Mihalinec. 

Ana Tuškan, glavna tajnica sindikata, kaže da će se današnja akcija održati od 13 do 14 sati i osim pred središnjicom HDZ-a, održat će se i na dvije rute do Arene. "Ne možemo reći da smo šokirani, ali danas se na sastanku nije pojavila pravobraniteljica za djecu niti je poslala nekog drugog. Stalo nam je da se ovo što prije završi i da se djeca vrate što prije u klupe, ali apeliramo na Vladu da se ovo što prije riješi", rekla je Tuškan. 

Mihalinec je rekao da su danas detektirali zbog čega Ministarstvo daje manje brojke o odazivu na štrajk od sindikata. "To je zbog toga što ravnatelji dostavljaju podatke da je škola djelomično u štrajku jer se nekoliko nastavnika prijavilo da bi radilo, ali nemaju niti jednog učenika", rekao je Mihalinec.

"Nemamo ni najmanju namjeru raditi štetu učenicima. Ako je ima, to čini Vlada koja ne razgovara s učiteljima koji su u štrajku. To je nenormalno, toga nema ni u jednoj zemlji. Premijer razgovara sa svima drugima osim sa nama. Neka ode u zbornice i pita ljude zašto su u štrajku", rekao je Mihalinec, dodajući da je Andrej Plenković neodgovoran predsjednik Vlade prema građanima ove zemlje. 

"Pravobraniteljici su djeca toliko u fokusu da nam nije htjela doći reći da smo gadovi"

Dodao je da ne osjećaju odgovornost jer imaju svoje zahtjeve koje podržava većina zaposlenih u sustavu obrazovanja. "Vlada mora ići prema nekoj drugoj ponudi koja bi bila prihvatljiva ljudima", rekao je Mihalinec, kritizirajući premijera što se bavi druženjem s čelnicima EPP-a, "vjerojatno najvažnijim poslom na svijetu" umjesto traženja rješenja.

"Jer je to puno važnije za Hrvatsku od 460.000 učenika. Njihova sudbina ne tiče se ni pravobraniteljice za djecu, koliko god da ona govori da su joj djeca u fokusu. Toliko su joj u fokusu da ne dođe da nam kaže kako smo gadovi", rekao je Mihalinec, aludirajući na nedolazak pravobraniteljice na jutrošnji sastanak u Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Stav Vlade je ignoriranje, ignoriranje, ignoriranje. Skrivanje od problema i stavljanje glave u pijesak", rekao je Mihalinec.

Ponovio je da ovo što se događa sigurno nisu igre moći. "Ovo je zloupotreba moći na štetu građana Republike Hrvatske", ponovio je Mihalinec.