Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, punim imenom Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji.

Galerija


Konvenciju su dosad ratificirale 23 europske države, a iako danas zbog odugovlačenja mnogi prozivaju HDZ, iz te su se stranke (dok je bila u oporbi) prije tri godine mogle čuti poruke o nužnosti ratifikacije tog dokumenta.

Vezani članci Josipa Rimac Usvojena žalba Josipe Rimac: USKOK ima rok do 29. rujna ispitati relevantne svjedoke, jer ona tad izlazi na slobodu Tomislav Ćorić Ćorić o navodnim pakiranjima Josipe Rimac: ''Moja karijera najviše se veže uz Plenkovića''

U priopćenju iz 2014. godine koje još uvijek stoji na HDZ-ovim stranicama, Josipa Rimac od tadašnje SDP-ove ministrice Milanke Opačić traži da što prije ratificira deklaraciju.

HDZ prozivao Opačić

"Većina europskih država već je ratificirala, punim nazivom, Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji. A pitamo zašto to Hrvatska (još) nije učinila!? Pozivamo ministricu Milanku Opačić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru!”, poručila je 2014. HDZ-ova Josipa Rimac.

Ratifikaciji se, uz dio HDZ-ovaca zbog "implementiranja rodne ideologije" protive  i članovi HDZ-ovog koalicijskog partnera HRAST-a te Hrvatska biskupska konferencija.

Na svom Twitteru šef HSS-a Krešo Beljak zbog neratificiranje konvencije prozvao je i HDZ i SDP.

"Ono kad tražiš nešto kad si u opoziciji a zaboraviš to isto napraviti kad si na vlasti. U ovom slučaju nažalost i obrnuto", poručio je Beljak uz citat iz HDZ-ovog priopćenja iz 2014. godine.

"SDP-ov propust ne opravdava HDZ"

SDP-ov Orsat Miljenić odgovorio mu je kako propust SDP-a ne opravdava HDZ

"Dok god se u ovoj zemlji pogreske koje netko čini budu opravdavale prethodnim pogreškama nekoga drugog, ostati cemo zarobljeni u prošlosti. Stvar je jednostavna, SDP-ov propust ratificirati Konvenciju ni na koji način ne opravdava odbijanje HDZ to napraviti. Upravo suprotno", kazao je Miljenić.