Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na 55. zasjedanju sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) hrvatski su biskupi razmatrali pitanja o evangelizacijsko-katehetskom djelovanju, pastoralno-katehetskoj izobrazbi svećenika te o kurikularnoj reformi, a izrazili su i stajalište da ne podupiru Istanbulsku konvenciju, priopćeno je u subotu iz Tiskovnog ureda HBK.


Biskupi su upoznati s rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji i podupiru zakone koji štite žene i obitelji od nasilja, no, kako se navodi, biskupi ne podupiru konvenciju koja uz plemenite nakane obrane od nasilja "implementira" u sadržaj zakonskoga akta terminologiju "rodne ideologije", kaže se među ostalim u priopćenju.

Vezani članci Detalji Istanbulske konvencije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatski biskupi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: Pročitajte njihovo pismo Želimir Puljić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) HBK opet protiv Istanbulske konvencije: "Kad je očiste, mi ćemo je podržati"

"Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet", napominje Tiskovni ured.

"Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni", ističe Tiskovni ured i dodaje kako je Europa, kao i Hrvatska, stoljećima imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje.

Biskupi očekuju transparentan izbor stručnjaka, osobito za predmete koji sustav čine hrvatskim

Sukladno uputama i smjernicama Ministarstva znanosti i obrazovanja, glede provedbe cjelovite kurikulne reforme, biskupi su, kako se navodi, osobiti interes pokazali za katolički vjeronauk u osnovnim i srednjim školama.

Od stručne radne skupine za katolički vjeronauk biskupi očekuju da u zadanim rokovima dovrše rad na planu i programu katoličkoga vjeronauka kako bi se, zajedno s drugim predmetima, prema uputama Ministarstva, moglo pristupiti recenziji.

Biskupi očekuju transparentan izbor stručnih i znanstvenih radnika na različitim područjima, posebice kad je riječ o predmetima unutar sustava odgoja i obrazovanja koji sustav čine hrvatskim, odnosno daju mu njegovu vlastitost.

Riječ je, ističe HBK, najprije o hrvatskom jeziku, povijesti te onim predmetima koji na bilo koji način štite i razvijaju sve ono dobro postignuto u davnoj i novijoj povijesti našega naroda i domovine.

Očekuje se da će Ministarstvo u tome imati potporu onih znanstvenih institucija koje se smatra stupovima hrvatskoga društva kao što su HAZU te druge relevantne institucije kojima je na srcu hrvatski jezik, povijest i vlastiti identitet.

Na 55. zasjedanju biskupi su upoznati i s priprema za pokretanje Hrvatske katoličke mreže (HKM) koja će objediniti sve postojeće medijske ustanove HBK.

Prozivanje od strane srpskoga patrijarha Irineja "neprimjereno"

HBK je obaviješten o ustoličenju novoga dalmatinskoga episkopa Nikodima Kosovića.

"Imajući u vidu sve što su hrvatski biskupi činili i govorili tijekom Domovinskoga rata u evanđeoskom i ekumenskom duhu, biskupi smatraju neprimjerenim i neutemeljenim prozivanje katoličkih biskupa i vjernika od strane srpskoga Patrijarha Irineja te se ne prepoznaju u tim Patrijarhovim riječima, napominje Tiskovni ured.

Biskupi su za predsjednika HBK ponovno izabrali mons. Želimira Puljića, zadarskoga nadbiskupa, te na zasjedanju raspravljali i o mandatima u pojedinim tijelima HBK-a.

Nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit i član Stalnoga vijeća HBK mons. Đuro Hranić izabran je za predsjednika Komisije "Iustitia et pax". Požeški biskup Antun Škvorčević izabran je za predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, a dosadašnji predsjednik toga Vijeća sisački biskup Vlado Košić izabran je za predsjednika Vijeća HBK za nauk vjere. Mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski i član Stalnoga vijeća HBK, ostaje predsjednikom Pravne komisije HBK i u sljedećem mandatu. Mons. Ivica Pažin ponovno je izabran za predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda HBK, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

55. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je od 10. do 12. listopada. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju