Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Milanovićeve izjave

HDZ o pretovaru kemijskog oružja iz Sirije: Milanović daje nonšalatne izjave, treba bi nešto i predložiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DUZS ističe kako postoji Plan zaštite i spašavanja na području RH, u kojem su propisani postupci i mjere s opasnim tvarima.

U povodu najave premijera Zorana Milanovića da bi kemijsko oružje iz Sirije moglo biti pretovareno u američke brodove u našim teritorijalnim vodama ili na našem području, HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković danas je optužio Vladu da ne želi preuzeti odgovornost za tako ozbiljnu temu, nego neozbiljno i neodgovorno prebacuje odgovornost na druge.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Je li pogodovao bratu? Butković odgovorio Benčić: "Obitelj se ne dira, a pravna stručnjakinja studirala je 18 godina..." Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

"Ispod razine premijera je da se s ozbiljnim temama koje mogu ugroziti okoliš, hrvatsko gospodarstvo i turizam tako olako i nonšalantno izlazi pred hrvatsku javnost. Premijer traži odgovor i stav javnosti o nečemu o čemu bi on trebao imati stav i nešto predložiti", rekao je Jandroković novinarima u Hrvatskom saboru.

Neodgovorna nabacivanja

"Spominje neke kemijske tvari, nešto što su dvije zemlje odbile zbog očite opasnosti ugrožavanja okoliša, a onda kaže da nema neke opasnosti i da građani odluče kako god žele", kazao je Jandroković. Bilo bi dobro da čujemo mišljenje ministara zaštite okoliša i turizma, a ne da se neodgovorno nabacujemo očekivanjima prema javnosti, kaže Jandroković.

Milanović najavio prekrcavanje kemijskog oružja iz Sirije, negdje na Mediteranu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) priopćila je da Vlada još nije donijela odluku o mogućnosti pretakanja opasnih kemikalija, a ako do toga uopće dođe, svakako će biti konzultirane sve relevantne stručne službe kako bi se procijenile možebitne opasnosti.

Velik broj nepoznanica

DUZS ističe kako postoji Plan zaštite i spašavanja na području RH, u kojem su propisani postupci i mjere s opasnim tvarima. Što se tiče resursa za reagiranje u takvim situacijama, prema procjeni stručnih službi u takvom bi postupku bili angažirani svi potrebni i raspoloživi resursi iz civilnog, a prema potrebi i vojnog sektora.

Neovisni vojni analitičar Igor Tabak ocijenio je da je u ovom slučaju velik broj nepoznanica. Tek odnedavno se doznalo za sirijsko kemijsko oružje i nije u potpunosti poznato o kojem oružju je riječ, kao ni koje se kemikalije koriste za njihovu proizvodnju i uporabu. Također, nastavlja Tabak, ne zna se niti u kakvom stanju je to oružje i te kemikalije, pa je teško procijeniti opasnosti koje iz toga proizlaze.

Klasična industrijska nesreća

Ako bi se te kemikalije pretakale kod nas i ako bi došlo do neke nesreće tada bismo mogli govoriti o klasičnoj industrijskoj nesreći. Međutim, dodaje Tabak, za takav oblik nesreća u kemijskoj industriji naši kapaciteti za pomoć i sanaciju su vrlo ograničeni. "Mislim da Hrvatska u slučaju takve nesreće ima vrlo ograničene resurse za saniranje takvih situacija", ocijenio je Tabak.

Vanjski savjetnik Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Franjo Plavšić kaže da nije upućen u detalje slučaja pa ne može podrobnije o njemu govoriti, no upozorava da se odluke ne smiju donositi na brzinu i bez konzultacije sa stručnjacima. "Postoji razlika između opasnosti i stvarnih rizika. Opasnost može biti velika, ali rizik može biti mali ako se sve dobro napravi", istaknuo je Plavšić.

Ništa bez uključivanja brojnih hrvatskih institucija

Znanstvena savjetnica Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu Zrinka Kovarik kaže da je kemijsko oružje opasno ponajprije za zdravlje ljudi, njegov prijevoz predstavlja visoki rizik, pa je zato pod strogim nadzorom Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir.

"Tako je i ovaj transport iz Sirije, pretpostavljam, pod njihovom ingerencijom i pod potpunom sigurnosnom kontrolom, što se može zaključiti prema informacijama dostupnima na njihovoj web stranici", rekla je Kovarik. Međutim, OPCW ne može izvesti pretovar i/ili uništavanje kemikalija u Hrvatskoj bez uključivanja brojnih hrvatskih institucija od ministarstva gospodarstva, zdravlja, prometa, policije, obrane preko civilne zaštite do OPCW-Nacionalnog povjerenstva pri Ministarstvu vanjskih poslova.

Rizik uvijek postoji i stoga mjere predostrožnosti, modeli razmjera mogućih incidenata i planovi zbrinjavanja unesrećenih trebaju biti detaljno razrađeni prije donošenja bilo kakvih odluka o pretovaru, transportu i sl., kaže Kovarik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene