Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

DSSB je u Hrvatskom saboru dao punu podršku zahtjevima hrvatskih proizvođača mlijeka da se zaštiti domaća proizvodnja mlijeka.


Naši seljaci traže da im se litra mlijeka plati po istoj cijeni po kojoj vlasnik Dukata plaća seljaka u Francuskoj, rekao je na konferenciji za novinare Ivan Drmić.

‘Nismo 'banana republika' ali ako naša vlada to dopusti onda ćemo to biti’, poručili su HDSSB-ovci.

Svjesni su, kažu, da treba poštivati slobodno tržište i da ono treba formirati cijene mlijeka. Poručuju, međutim, kako je ono što traži hrvatski seljak to da se francuski vlasnik Dukata ponaša prema hrvatskim proizvođačima na isti način kao i prema francuskim seljacima.

‘Ako to ispoštuju hrvatski će seljak biti više nego zadovoljan’, ustvrdio je Ivan Drmić.

Vezani članci Kristijan Pandek Obrok koji daje svojim kravama košta kao jedan dobar ručak u zagrebačkom restoranu: "Bavljenje ovim poslom danas više nema smisla" Slika nije dostupna Proizvođači mlijeka prosvjeduju ispred Sirele i Dukata

>> Sindikat poručio mljekarima: 'Ugrožavate radna mjesta!'

‘Tijekom proteklih šest godina nestalo je 50 posto isporučitelja mlijeka’, podsjetio je Dinko Burić navodeći kako je 2004. godine bilo njih 50.777, a 2010. niti njih dvadeset tisuća.

Domaći mljekari proizvode godišnja 600 milijuna litara mlijeka, a potrebe su nam gotovo milijardu litara, upozoravaju iz HDSSB-a napominjući kako Slavonija i Baranja pokriva 40 posto te proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede mora štititi interese svojih proizvođača, a ne stranih kompanija koje su pokupovale naše tvornice, poručili su HDSSB-ovci tražeći od resornog ministarstva da osmisli model koji će jamčiti stabilnost hrvatske proizvodnje mlijeka do ulaska u EU.

Mljekari traže povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU, odnosno poštivanje promemorije o otkupnoj cijeni. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju