Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) nije zadovoljan današnjim prijedlogom mljekarske industrije vezano za definiranje otkupne cijene mlijeka, kažu kako taj prijedlog nije na tragu njihovih zahtjeva te nastavljaju s prosvjedima.


Predsjednik Saveza Igor Rešetar kazao je kako proizvođači mlijeka traže postizanje tripartitnog dogovora o otkupnoj cijeni mlijeka između proizvođača, prerađivača i Ministarstva poljoprivrede, te otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja EU 27, a ne kako nudi ‘Croatiastočar’, otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

Vezani članci Novinarkama izrečena kazna zatvora od dvije godine 01 Mislite li da je hrvatsko pravosuđe birokratizirano? Bjeloruske novinarke kažnjene zatvorom jer su snimale prosvjed Štala, ilustracija - 1 Zbog visokih troškova i niskog otkupa mljekari dižu ruke od proizvodnje: "Stanje je alarmantno"

Iz Gospodarskog interesnog udruženja ‘Croatiastočar’ danas su priopćili kako je mljekarska industrija spremna definirati europsku otkupnu cijenu mlijeka te su pozvali udruge proizvođača mlijeka na što skorije postizanje kompromisnog dogovora te da obustave sve aktualne i najavljene prosvjede.

Mljekare, okupljene u Gospodarskom interesnom udruženju ‘Croatiastočar’, naveli su iz tog udruženja, spremne su podržati otkupnu cijenu mlijeka kao prosjek zemalja Europske unije, najvećih izvoznica gotovih mliječnih proizvoda u Hrvatsku.

>> Niču novi punktovi mljekara prosvjednika

Po objašnjenju iz ‘Croatiastočara’ to su Njemačka, Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.

Pritom su istaknuli da će otkupnu cijenu za veljaču sve mljekare obračunati kao za siječanj, dok će se mlijeko otkupljeno od ožujka obračunavati prema novom europskom modelu koji bi bio usuglašen sa udrugama proizvođača mlijeka. (Hina)