Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Izazvali prometni kaos

Sindikat poručio mljekarima: 'Ugrožavate radna mjesta!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mljekari su od ranih jutarnjih sati blokirali Slavonsku aveniju u Zagrebu kod tvornice Dukat. Oko podneva su tvornicu deblokirali.

Jutros oko pet sati s traktorima i automobilima mljekari su stigli u Slavonsku aveniju u Zagrebu i krenuli prema Ministarstvu poljoprivrede, međutim policija ih je zaustavila. U metropolu su stigli iz Đakova. Kako doznajemo, Aveniju kod Dukata blokirali su s oko 50 traktora, 30 automobila i balama sijena. Kasnije tijekom dana ispunili su zahtjev Dukata koji je kao preduvjet za bilo kakve razgovore tražio deblokadu tvornice.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

>> Nezadovoljni mljekari prolijevaju mlijeko u kanalizaciju!

U policijskoj upravi zagrebačkoj kazali su nam da se promet u Aveniji iz smjera zapada preusmjeravao na Čulinečku cestu. Nezadovoljni mljekari treću su noć prosvjedovali i na barikadama ispred Sirele u Bjelovaru. Uz povišene tonove i međusobna sumnjičenja te svađe, koje su na trenutak prijetile da prerastu u incident većih razmjera, prosvjednici pred bjelovarskom Sirelom oko 11.30 sati ipak su popustili pritisku Dukata i deblokirali ulaz u tvornicu.

>> Bez dogovora oko mlijeka: Cijene će definirati proizvođači i mljekari

Mljekari traže vraćanje otkupnih cijena na staro, odnosno na promemoriju iz 2009. kojom se proizvođačka cijena mlijeka obračunavala prema tromjesečnom prosjeku EU25. Na novi tržišni izračun, kakav traži mljekarska industrija, ne pristaju. Otkupna cijena litre mlijeka koja je u siječnju bila 2,66 kuna tako bi pala za 40 lipa.

Sindikat PPDIV-a protiv načina prosvjeda

No, na prosvjede mljekara s kritikom se izjasnio danas sindikat PPDIV-a. Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, koji sindikalno organizira najveći broj radnika zaposlenih u mliječnoj industriji, sa zanimanjem prati aktualne događaje u vezi s utvrđivanjem otkupne cijene mlijeka, stoji u prioćenju.  'Cijenimo da je sporazum o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine dobar temelj za nastavak poslovne suradnje proizvođača i prerađivača, s tim da se moraju održati i dorađivati standardi kada je riječ o kvaliteti otkupljenog mlijeka. Sindikat PPDIV uvažava namjeru proizvođača mlijeka da legitimnim i demokratskim sredstvima izbore kvalitetniju vlastitu poziciju', stoji u priopćenju.

'Međutim, način na koji su prosvjedi proizvođača mlijeka organizirani izravno ugrožava materijalnu egzistenciju i radna mjesta oko 4.500 radnika od kojih je najveći broj učlanjen u naš Sindikat. Blokadom proizvodnih pogona onemogućeno je obavljanje redovitih djelatnosti što će se neminovno odraziti na poslovne rezultate i plaće zaposlenih. Sindikat PPDIV najenergičnije poziva Vladu RH i nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti i preuzete odgovornosti pridonesu žurnom rješavanju nastalog konflikta i omoguće postizanje sporazuma prihvatljivog svim sudionicima u proizvodnom lancu', stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Sindikata Josip Pavić.

Dnevno im propalo 24.000 litara jer cisterne nisu došle po mlijeko

Vlado Blažeković iz Gole jedan je od 250 proizvođača mlijeka u Prekodravlju koji tri dana zbog prosvjeda ispred zgrade Dukata u Zagrebu i pogona Sirele u Bjelovaru nije mogao isporučiti svoje mlijeko. Cisternama je bio onemogućen izlazak na teren pa su bili primorani mlijeko dijeliti ili izlijevati. Blažeković se tako na taj način jučer ‘riješio' čak 1.000 litara mlijeka jer je morao osloboditi dva laktofriza za večernju i jutarnju mužnju.

'Nije smjelo doći do tih prosvjeda, sve se moglo riješiti za stolom. Voda nam je došla do grla, ako se prosvjedi odmah ne završe, svi ćemo bankrotirati', rekao je ogorčen Blažeković dok su prosvjednici još bili ispred Dukata. Nema lijepe riječi za organizatore prosvjeda Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, te njegova zamjenika Mladena Šolčića.

'Oni svoje mlijeko prodaju privatniku, odnosno Vindiji, a pravdu traže pred Dukatom. Rade reda pred tuđom kućom', nastavlja Blažeković koji s proizvođačima mlijeka u Prekodravlju razmišlja i o tužbi protiv HSUPM-a.

Blažeković na svom imanju ima ukupno 45 grla, od čega je 16 muznih krava. Dnevno proizvodi od 300 do 350 litara mlijeka, a u cijelom Prekodravlju riječ je o 24.000 litara mlijeka na dan. Prema toj računici, u tri dana je svima njima ukupno propalo oko 237.000 kuna.

'Ovo je katastrofa. Tragično je da u septičkoj jami ili kao dar završava hrana i silan trud koji su proizvođači mlijeka uložili. Žalosno je i to što se država drži po strani, jer da plati samo jednu kunu po litri mlijeka i podijeli ga sirotinji, svi bi imali kakvu-takvu korist. Probleme koje imaju mljekari imaju svi poljoprivrednici, a ovo što se sada događa je samo mali dio problema s kojim se Hrvatska bori, a to je da proizvodnja više ništa ne vrijedi', ističe Josip Ocepek iz Novačke, Blažekovićev prijatelj koji je jučer k njemu također došao po mlijeko da se što manje baca.

Ratari iz Slavonije i Baranje s traktorima su u središtu Đakova i u baranjskom selu Čeninac dali potporu mljekarima. Kazali su kako prate situaciju te da nisu zadovoljni stanjem u poljoprivredi. Vrlo je moguće, kažu, da će se i oni sutra naći u sličnoj situaciji. Na ministarstvo su apelirali da ne reže sredstva namijenjena poljoprivredi.

Dukat: Onemogućen nam je rad, ali nećemo dizati cijene mlijeka

Predsjednik Uprave Dukata Alen Fontana izjavio je kako je situacija pred pogonima tog prerađivača mlijeka, osobito pred bjelovarskom Sirelom koja je bila blokirana četvrti dan, bila neizdrživa i bio im je onemogućen rad. Iz Dukata su apelirali na prosvjednike da im omoguće prikupljanje mlijeka od njihovih kooperanata.



Cisterne nisu išle na teren i nismo uspjeli prikupiti više od milijun litara mlijeka, kazao je Fontana na konferenciji za novinare.

Iz Dukata ističu kako su im, zbog neisporučenog mlijeka, proizvodne linije zatvorene, a u Dukatove pogone zbog toga oko tristotinjak njihovih zaposlenika nije dolazilo na posao.

Dukat će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost svojih djelatnika, svoju i imovinu proizvođača mlijeka, kazao je. Fontana je također istaknuo kako, unatoč problemima i pritiscima te šteti koju trpe zbog prosvjeda, neće testirati kupovnu moć potrošača, odnosno neće dizati svoje cijene.

Prosvjedi proizvođača mlijeka su nelegitimni i nanose veliku štetu građanima Hrvatske, priopćilo je ministarstvo poljoprivrede. Traže da se prosvjedi odmah obustave te kažu da Vlada neće pristati na ucjene. Pregovora nema dok se prosvjeduje, poručuju iz ministarstva. (I.D. / Agencija VLM / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene