Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo zdravstvenim radnicima

HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Lijekovi
Lijekovi Foto: Dnevnik Nove TV
Zdravstveni radnici u Hrvatskoj primili su pismo upozorenja koje su u suradnji s HALMED-om i Europskom agencijom za lijekove potpisali i nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin, a uglavnom je riječ o lijekovima protiv gripe i prehlade.

Nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin Alkaloid, Bayer, Pliva Hrvatska, Reckitt Benckiser, Krka-farma, Bosnalijek i Jadran Galenski laboratorij u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su zdravstvenim radnicima pismo o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Pročitajte i ovo Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 2 Ne nasjedajte! VIDEO Novinarka Provjerenog tajno snimila lažni zdravstveni pregled: Pogledajte savršeno osmišljenu prijevaru

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, povišene tjelesne temperature i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa (upala nosnih kanala zbog nealergijskih ili neinfektivnih uzroka), u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

Iz agencija upozoravaju kako su zabilježeni pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Glavobolje, povraćanje 

Sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) može se manifestirati širokim spektrom akutnih ili subakutnih neuroloških simptoma, uključujući glavobolju, promjenu mentalnog statusa, napadaje, poremećaje vida i/ili žarišne neurološke ispade. Tipičan je akutni ili subakutni početak simptoma (unutar nekoliko sati do dana).

PRES je obično reverzibilan; simptomi prestaju unutar nekoliko dana ili tjedana snižavanjem krvnog tlaka i prestankom uzimanja lijekova koji ga uzrokuju.

Sindrom reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) obično se manifestira jakom glavoboljom koja doseže vrhunac u nekoliko sekundi (tzv. thunderclap glavobolja), najčešće obostranom, koja započinje u stražnjem dijelu glave te se difuzno širi, a često praćenom mučninom, povraćanjem, fotofobijom i fonofobijom.

U nekih bolesnika mogu biti prisutni prolazni žarišni neurološki ispadi.
Ishemijski i hemoragijski moždani udar glavne su komplikacije toga sindroma.

Sve sumnje na nuspojave potrebno je prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene