Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže lijek

Hrvatska među najgorima po smrtnosti od raka, stručnjaci tvrde: "Prije 20 godina ovo nismo mogli ni zamisliti"

Aktualno Galerija dr. Roberto Salgado dr. Roberto Salgado Foto: Dnevnik Nove TV Bolnica - 1 Bolnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Bolnica - 2 Bolnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Bolnica - 3 Galerija 1/4 >>
Onkolozi iz cijele Europe razmjenjuju znanja u Zagrebu, razmatrajući inovativne pristupe liječenju, uključujući istraživanje koje bi moglo eliminirati potrebu za kemoterapijom kod određenih tumora.

Kada je riječ o smrtnosti od raka među najgorima smo u Europi. Najčešći karcinom kod muškaraca je karcinom prostate, a kod žena dojke. Govore to podaci koje je objavio Zavod za javno zdravstvo.

Struka radi na poboljšanju liječenja pacijenata u budućnosti, a znanja i iskustva u Zagrebu su razmjenjivali onkolozi iz cijele Europe. I iznijeli zanimljive planove.

Kako izliječiti onkološkog pacijenta bez kemoterapije ispričao je doktor Salgado, patolog iz Belgije čiji tim sprema istraživanje u kojemu će sudjelovati žene oboljele od raka dojke.

"Određeni tipovi tumora koji su manji od 2 centimetra, od kojih mnogi danas primaju kemoterapiju, dio njih možda je neće trebati. Danas dobivaju kemoterapiju iako nemaju benefita od nje. Obavit ćemo operaciju. I onda više nećemo učiniti ništa", izjavio je droktor patologije Roberto Salgado.

Novi pomaci u liječenju

Zdravstveno stanje pacijenta pratit će idućih nekoliko godina. Naravno, ako pacijent pristane na ovo. Karcinom je najbitnije otkriti na vrijeme. U tom slučaju liječenje je lakše, smrtnost manja. Napominje to i profesorica Isabel T. Rubio, onkologinja u madridskoj bolnici. U budućnosti očekuje velike pomake i u karcinomima koji su metastazirali.

"Postoje sjajni dokazi u liječenju koji su doveli do toga da pacijenti žive duže. Naravno, žive duže uz bolest i uz liječenje, ali nismo mogli ni zamisliti prije 20 godina da će pacijent s metastatskim rakom živjeti dugo godina. Mislim da su istraživanja ključna ako želimo pronaći lijek za rak", tvrdi doktorica onkologije Isabel T. Rubio.

I dok struka kuje planove za budućnost, Zavod za javno zdravstvo ostao je u prošlosti objavljujući podatke za rak za 2021. godinu!

Najčešći karcinom kod muškaraca bio je karcinom prostate. 2434 muškarca su oboljela, 805 je umrlo. Slijede karcinom dušnika, bronhija i pluća, te debelo crijevo. Kod žena najčešći je karcinom dojke. Od njega je oboljelo  2928,a umrlo 711 žena. Zatim slijede karcinomi debelog crijeva, pa dušnika, bronhija i pluća.

"Mi moramo na vrijeme osigurati dostupnost inovativnih lijekova. Jer ukoliko ti lijekovi kasne s implementacijom u našoj kliničkoj praksi ishodi našeg liječenja ne mogu biti isti kakvi su u zemljama zapadne Europe", izjavila je profesorica Natalija Dedić Plavetić iz KBC-a Zagreb.

Onkoliških pacijenata je sve više jer populacija stari, a Hrvatska je po smrtnosti među najgorima u Europi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene