Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem godine mogao bi biti prikupljen novac kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HAC-ONC-a, namijenjen podmirenju dijela dugova HAC-a i ARZ-a, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.


"Prvo će za 14 dana u Vladinoj proceduri biti zakon o IPO-u HAC-ONC-a, koji potom ide u Sabor i tek onda će Vlada kroz postupak javne nabave donijeti odluku tko je najbolji financijski aranžer IPO-a. To znači da bi koncem godine mogao biti prikupljen novac kroz IPO, i tim novcem bit će zatvoren dio obveza HAC-a i ARZ-a", rekao je Hajdaš Dončić.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Vlada otpisala režije na potresom pogođenim područjima. Otkrili što je potrebno da se razmotri popuštanje mjera Janez Janša, slovenski premijer Zbog zaraze šefa državne obavještajne službe upitno glasovanje o povjerenju vladi Slovenije

Napomenuo je kako je dodatna korist IPO-a u pritjecanju u prosjeku oko 250 milijuna kuna godišnje u državni proračun kroz porez na dobit, koji će prije isplate dividende HAC-ONC morati uplatiti. Isto tako, HAC-u kao pojedinačno najvećem vlasniku svake godine pripada prihod za vraćanje ostalih obveza, kaže Hajdaš Dončić.

Vlada snižava zatezne kamate: 'Idemo pomoći građanima'

Dodaje da paralelno s IPO-om, Ministarsvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo financija i HAC razgovaraju sa Svjetskom bankom i Međunarodnom bankom za obnovu i razvitak (IBRD) o reprogramu ostatka kreditnih obveza po povoljnijim kamatama nego do sada.

Također, kazao je resorni ministar, u tijeku je druga faza restrukturiranja HAC-ONC-a pa će on, kako je rekao, "biti generalno apsolutno operativno i financijski spremniji za IPO nego što je sada".

Upitan kome bi se ponudile dionice, i koliki prihod očekuje, rekao je da u prvom krugu prednost imaju građani Republike Hrvatske, zaposlenici i bivši zaposlenici HAC-a i ARZ-a, potom domaći mirovinski fondovi, a za ostatak će se moći natjecati ostali institucionalni ulagači dok tri posto prihoda od IPO-a ide izravno u Fond hrvatskih branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook