Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Krajem godine mogao bi biti prikupljen novac kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HAC-ONC-a, namijenjen podmirenju dijela dugova HAC-a i ARZ-a, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.


"Prvo će za 14 dana u Vladinoj proceduri biti zakon o IPO-u HAC-ONC-a, koji potom ide u Sabor i tek onda će Vlada kroz postupak javne nabave donijeti odluku tko je najbolji financijski aranžer IPO-a. To znači da bi koncem godine mogao biti prikupljen novac kroz IPO, i tim novcem bit će zatvoren dio obveza HAC-a i ARZ-a", rekao je Hajdaš Dončić.

Vezani članci Andrej Plenković Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća" Davor Filipović Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini"

Napomenuo je kako je dodatna korist IPO-a u pritjecanju u prosjeku oko 250 milijuna kuna godišnje u državni proračun kroz porez na dobit, koji će prije isplate dividende HAC-ONC morati uplatiti. Isto tako, HAC-u kao pojedinačno najvećem vlasniku svake godine pripada prihod za vraćanje ostalih obveza, kaže Hajdaš Dončić.

Vlada snižava zatezne kamate: 'Idemo pomoći građanima'

Dodaje da paralelno s IPO-om, Ministarsvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo financija i HAC razgovaraju sa Svjetskom bankom i Međunarodnom bankom za obnovu i razvitak (IBRD) o reprogramu ostatka kreditnih obveza po povoljnijim kamatama nego do sada.

Također, kazao je resorni ministar, u tijeku je druga faza restrukturiranja HAC-ONC-a pa će on, kako je rekao, "biti generalno apsolutno operativno i financijski spremniji za IPO nego što je sada".

Upitan kome bi se ponudile dionice, i koliki prihod očekuje, rekao je da u prvom krugu prednost imaju građani Republike Hrvatske, zaposlenici i bivši zaposlenici HAC-a i ARZ-a, potom domaći mirovinski fondovi, a za ostatak će se moći natjecati ostali institucionalni ulagači dok tri posto prihoda od IPO-a ide izravno u Fond hrvatskih branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju