Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prednost kupnje dionica građanima

Hajdaš Dončić najavljuje do kraja godine završetak IPO-a HAC-ONC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem godine mogao bi biti prikupljen novac kroz inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HAC-ONC-a, namijenjen podmirenju dijela dugova HAC-a i ARZ-a, izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

"Prvo će za 14 dana u Vladinoj proceduri biti zakon o IPO-u HAC-ONC-a, koji potom ide u Sabor i tek onda će Vlada kroz postupak javne nabave donijeti odluku tko je najbolji financijski aranžer IPO-a. To znači da bi koncem godine mogao biti prikupljen novac kroz IPO, i tim novcem bit će zatvoren dio obveza HAC-a i ARZ-a", rekao je Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Napomenuo je kako je dodatna korist IPO-a u pritjecanju u prosjeku oko 250 milijuna kuna godišnje u državni proračun kroz porez na dobit, koji će prije isplate dividende HAC-ONC morati uplatiti. Isto tako, HAC-u kao pojedinačno najvećem vlasniku svake godine pripada prihod za vraćanje ostalih obveza, kaže Hajdaš Dončić.

Vlada snižava zatezne kamate: 'Idemo pomoći građanima'

Dodaje da paralelno s IPO-om, Ministarsvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo financija i HAC razgovaraju sa Svjetskom bankom i Međunarodnom bankom za obnovu i razvitak (IBRD) o reprogramu ostatka kreditnih obveza po povoljnijim kamatama nego do sada.

Također, kazao je resorni ministar, u tijeku je druga faza restrukturiranja HAC-ONC-a pa će on, kako je rekao, "biti generalno apsolutno operativno i financijski spremniji za IPO nego što je sada".

Upitan kome bi se ponudile dionice, i koliki prihod očekuje, rekao je da u prvom krugu prednost imaju građani Republike Hrvatske, zaposlenici i bivši zaposlenici HAC-a i ARZ-a, potom domaći mirovinski fondovi, a za ostatak će se moći natjecati ostali institucionalni ulagači dok tri posto prihoda od IPO-a ide izravno u Fond hrvatskih branitelja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene