Iako su nam obećavali Europu bez granica, danas se dobrano načekao tko god je htio izaći iz Hrvatske u Sloveniju. Granični prijelazi sa Slovenijom, posebice u Istri bili su zakrčeni.

Galerija


Za izaći iz Hrvatske trebalo je puno strpljenja. U automobilima se čekalo i više od tri sata na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija.

Vezani članci Policija, ilustracija Policija apelira na građane i medije: "Pozivamo sve da obrišu snimke nasilja u kojima sudjeluju maloljetnici" Slika nije dostupna Kolone i pojačan promet prema unutrašnjosti

Iako su Slovenci najavili pojačane kontrole, naše službe obavijesti o tome nisu dobile. Iz HAK-a upozoravaju da bi se svakog vikenda mogle očekivati kolone i zastoji prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, pa upozoravaju vozače da krenu prema graničnom prijelazu Požane kod Buzeta.

Na graničnom prijelazu Bregana, potpuno drugačija slika. "Očekivali smo daleko više, opremili smo se s dovoljnim brojem policijskih skužbenika. Tokom jučerašnjeg dana promet je bio dosta povećan u odnosu na prošlu godinu, nekih šest tisuća vozila više na ulasku u zemlju u odnosu na isti vikend 2017. godine", kaže Antun Kreš s GP Bregana. 

Usporeno se vozilo i na autocestama. Standardne gužve na naplati Lučko. U jednom trenutku kolona na ulaz u Zagreb bila je 14 kilometara.

Gužve na granici i autocestama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gužve na granici i autocestama (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Zbog velikog broja turista koji stižu u našu zemlju, ništa bolje ne očekuje se ni sutra, ali ni u vikendima koji dolaze.

Boban Robert Paulović, pomoćnik načelnika za graničnu kontrolu, kaže da gužve na graničnim prijelazima u Istri nisu rezultat strožih kontrola slovenske policije. "Ovo je rezultat toga da je Hrvatska ipak jaka turistička destinacija. Bili smo spremni jer smo očekivali da će ovo biti jedan od najjačih dana do sada. U suradnji sa slovenskom policijom od 4 sata ujutro radimo na tri ulazne prometne trake, tako da se poduzimaju sve mjere da se taj promet ublaži i da se smanji čekanje", rekao je Paulović za Dnevnik Nove TV.

Gužve na granici i autocestama (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Boban Robert Paulović i Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dodao je da je od ponoći do 18 sati u subotu na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel u Hrvatsku ušlo oko 72 tisuće putnika, a izašlo ih je oko 48 tisuća. Za usporedbu s lanjskim podacima valja pričekati da prođe vikend, no Paulović vjeruje da će brojke biti veće nego prošle godine. 

Putnicima koji žele izbjeći gužve na granici savjetuje se da krenu ranije ujutro ili kasnije navečer, a ukoliko mogu da odaberu neki drugi dan u tjednu, kada granicu mogu prijeći puno brže i jednostanvije.