Hrvatski autoklub (HAK) objavio je prometnu prognozu za predstojeći vikend koji donosi velike gužve na cestama.

Galerija


Već je protekli vikend pokazao da je pred nama sezona koja će na naše prometnice dovesti vrlo velik broj turista, a prema podacima Hrvatske turističke zajednice na našoj se obali odmara već devet posto više turista nego u proteklom periodu iste godine. Prvi vikend u srpnju, donosi nam nove gužve na naše prometnice, najavljuju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Vezani članci Gužve na naplatnoj postaji Lučko - 1 Gužve na autocestama ne jenjavaju: Kolone su kilometarske, ako krećete na put, naoružajte se strpljenjem! Gužve na naplatnoj postaji Lučko Ako krećete na put, oprez: Usporeno se vozi na čitavoj jednoj dionici autoceste A1, zbog prometne nesreće između Karlovca i Jastrebarskog kolona duga četiri kilometra

Najčešće se putuje vikendima, od petka u popodnevnim satima do nedjelje u večernjim satima, ali se mijenjaju navike putovanja, kako bi se izbjegle velike gužve koje su uobičajene vikendima, pa mnogi za svoje putovanje biraju dane u tjednu, a osobito ponedjeljak.

Najveći priljev vozila, mogući zastoji i usporena vožnja očekuju se u petak, 29. lipnja, u poslijepodnevnim satima (od 14 do 20 sati), u subotu, 30. lipnja, tijekom cijelog dana, a osobito u jutarnjim satima (od 6 – 15 sati), te u nedjelju tijekom cijelog dana (najviše od 6 – 13 sati).

Ovog vikenda u velikom dijelu europskih zemalja (Austrija, Belgija, dio Švicarske i dio Njemačke) počinju školski praznici, a veliki broj turista iz tih zemalja tradicionalno se odmara na Jadranu.

Najgušći promet očekuje se:

- na zagrebačkoj obilaznici(A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;

- na graničnim prijelazimasa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo, Tovarnik) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);

- na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);

- na Istarskom ipsilonu- prema GP-ima Kaštel i Plovanija i prema tunelu Učka;

- u trajektnim pristaništimaprema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;

- u turističkim središtimana našoj obali.