Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić se pohvalio konsolidacijom

Grčić naveo 'sramežljive' pozitivne pokazatelje, Milanović: To nije slučajno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade je rekao da je postignuta određena financijska konsolidacija, vicepremijer Branko Grčić je naveo neke 'sramežljive' naznake pozitivnih kretanja, a premijer Zoran Milanović je zaključio: 'To nije sluačjno!'

Vlada je današnju sjednicu započela predstavljanjem izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2012. godinu te izvještajem o primjeni fiskalnih pravila za 2012. godinu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade FOTO Pogledajte nove koeficijente u državnim i javnim službama Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera"

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je zbog ovih izvještaja s dnevnog reda skinut prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, kako bi se stanju državnih financija pridala veća važnost.

Na početku izlaganja istaknuo je kako oba izvješća pokazuju da je Hrvatska djelomično uspjela krenuti u procese smanjenja fiskalnog deficita, da je uspjela provesti određenu fiskalnu konsolidaciju u, kako je rekao, gotovo nemogućim makroekonomskim uvjetima.

>> 'Alternativa promjenama je nestanak, nema više Croatia Airlinesa!'

Spomenuo je pad BDP-a, smanjenje državne potrošnje, osobne potrošnje i investicija, a ko jedine pozitivne pomake naveo je smanjenje uvoza te nešto veći izvoz. Inzistirao je da Vladina porezna politika nije išla protiv gospodarstva, već da je naprotiv Vlada svojim odlukama pokušala rasteretiti gospodarstvenike i činiti sve da se njihova konkurentnost poveća.

'Rezultat je da smo ostvarili prihode od oko 109,8 milijardi kuna, što je u odnosu na 2011. bilo oko 2,3 posto više. Da bismo mogli shvatiti snagu te brojke, dovoljno se vratiti na uvjete u kojima je to uvjetima ostvareno', rekao je.

Pohvalio se uvođenjem veće discipline u naplati poreza, što je rezultiralo većim proračunskim prihodima. 'Nešto više smo opteretili građane i u protekloj su godini oni platili ceh na neki način konsolidacije u poreznoj politici', dodao je Linić.

Govoreći o proračunskim rashodima, naveo je kako su u odnosu na 2011. godinu smanjeni za 1,6 milijardi kuna. 'Uštede su ostvarene na svim stavkama izuzev financijskih, koji su rasli za 1,2 milijarde. (...) Zašto rastu rashodi za financijske potrebe države? Iz razloga što nam je ostavljen enormni deficit od 14 milijardi u 2011. godini koji je trebalo isfinacirati i zato što smo preuzeli sve dugove brodogradnje', rekao je ministar.

Spomenuo je i smanjenje plaća od 3 posto zaposlenima u javnom sektoru, a kazao je i kako se najviše uštedjelo na polju materijalnih rashoda - oko 476 milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu te na polju subvencija - oko dvije milijarde kuna u odnosu na godinu ranije. Štedjelo se i na intelektualnim uslugama. 'Prišlo se preispitivanju svih prethodno sklopljenih ugovora i tu su postignute najveće moguće uštede.'

Manjak proračuna u 2012. godini iznosio je 3,4 posto BDP-a, odnosno oko 11,2 milijardi kuna.

Govoreći o fiskalnom pravilu, Linić je rekao da se u 2012. ono zapravo prvi put primjenjivalo. 'Postojala je obveza Vlade da smanji za 1 posto rashode u odnosu na prethodnu godinu', naveo je Linić, rekavši da je po jednoj metodologiji izračuna ostvarena ušteda od 2,6, a po drugoj 2,1 posto, čime je fiskalno pravilo ispoštovano.

Nakon Linića, riječ je uzeo potpredsjednik Vlade Branko Grčić, koji se pohvalio, kako kaže, sramežljivim pokazateljima koji najavljuju pozitivne stvari u gospodarstvu. Naveo je podatak o 33.000 manje nezaposlenih, priznajući da je na to utjecaj imao početak turističke sezone, ali tvrdeći da je utjecaj bio samo djelomičan.

'Oprezni smo, sramežljivo tumačimo ove podatke, ali nešto se događa', napomenuo je Grčić. Ipak, rekao je i da pad osobne potrošnje, premda usporava, nije zaustavljen te da građani još uvijek ne razmišljaju s optimizmom. 'Ova Vlada ima rezultate i to u relativno kratkom vremenu. Ja se nadam da će ova godina uistinu biti godina preokreta', rekao je Grčić.

Na njegovu tvrdnju o naznakama pozitivnih kretanja nadovezao se predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji smatra da to nije slučajno. Rekao je i kako 'moramo početi zarađivati' te da država nikome ne može jamčiti apsolutnu sigurnost, jer bi to značilo da smo svi isti i najbolji.

'Onima koji bi gradili podmorske tunele do Visa i Korčule poručujem da pogledaju koliko je bilo nezaposlenih u siječnju 2012., a koliko ih je sada. To su dramatični trendovi, ovo što je kolega Grčić sada rekao je dobar trend, on nije slučajan', rekao je.

'Mi možemo konsolidirati državne financije i pokazati ozbiljnost, ali ako ne stvorimo klimu rasta, to je samo pola posto. Svaka čast onima koji rade na uvođenju reda, ali isključivo pozitivan duh i spremnost da se ulaže i riskira može nas odvesti u napredak', rekao je još premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene