Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u bolnici

Grbin traži jasnije odgovore oko slučaja tijela na Svetom Duhu: "A nakon toga ćemo razgovarati o pitanju povjerenja"

Peđa Grbin
Peđa Grbin Foto: Patrik Macek/Pixsell
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u petak "puno jasnije odgovore" oko slučaja mrtvih tijela na patologiji KB Sveti Duh, poručivši da je neugodno iznenađen što je trebalo vremena da se prizna postojanje te prakse.

"Kao netko tko je povjerovao prvim navodima, mogu reći da sam neugodno iznenađen da je toliko vremena trebalo da se prizna nešto što je navodno više puta bilo ukazano ravnateljici”, rekao je Peđa Grbin novinarima u Saboru.

Upitan ima li ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić njegovo povjerenje, kao što uživa povjerenje koalicijskog partnera Možemo! u Zagrebu, rekao je da on ne odlučuje o tome tko će biti ravnatelj bolnice. No, dodao je da će se nakon dodatnih odgovora, koje od ravnateljice Šimundić očekuje, razgovarati o pitanju povjerenja u nju.

"Tu se moraju dati puno jasniji odgovori od onih koje smo da sada čuli i nakon toga ćemo razgovarati o pitanju povjerenja i svega ostalog", rekao je Grbin.

Ravnateljica Šimundić u posljednje je vrijeme na udaru kritika gradske oporbe nakon što je u medije izašla snimka mrtvih tijela koja su na patologiji te bolnice bila odložena na pod.

Pročitajte i ovo Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić Jako zbunjujuće Znala je, ali nije znala... Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Marija Šimundić o tijelima na podu Zavoda za patologiju

Za snimku objavljenu prije tri tjedna, iz Gradske uprave rekli su da je "podmetanje", odnosno sabotaža te su zbog sumnje da ih je netko izvadio iz hladnjaka, podnijeli kaznenu prijavu.

Naknadno je dvoje djelatnika patologije, uključujući i šefa tog zavoda Fabijana Kneževića, dobilo otkaz, zbog postupanja s mrtvim tijelima koja su u suprotnosti s pravilnikom.

Iako se do jučer tvrdilo da se za vrijeme mandata aktualne ravnateljice, koja je znala za nedostatne kapacitete mrtvačnice, nije dogodila situacija da je s tijelima postupano na takav način, Šimundić je u četvrtak priznala da se to "vjerojatno" događalo i u njenom mandatu, ali i da se događa posljednjih 25 godina.

Pročitajte i ovo Unutarnji nadzor u KB Sveti Duh - 2 Dopis sve otkriva Dnevnik Nove TV u posjedu dokumenta koji pokazuje da ovo nije prvi slučaj s tijelima na podu u bolnici Sveti Duh

Istaknula je da su po objavi snimke proveli unutarnji nadzor u kojem je utvrđeno da šef patologije tvrdi da s tijelima pokojnika nije postupano suprotno pravilniku, dok troje drugih zaposlenih tvrdi da jest.

Priznanje ravnateljice došlo je nakon objave dopisa koji joj je otpušteni Knežević slao još u srpnju prošle godine.

Šimundić je objasnila da nakon čitanja tog dopisa "nije razumjela da imaju akutni problem", ali je prionula rješavanju nedostatnih kapaciteta mrtvačnice, izradi rješenja za njezinu nadogradnju te nabavci dodatnih rashladnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene