Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako zbunjujuće

Znala je, ali nije znala... Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Marija Šimundić o tijelima na podu Zavoda za patologiju

Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić
Ravnateljica bolnice Sveti Duh Ana-Maria Šimundić Foto: DNEVNIK.hr
Raspetljava se horor na Svetom Duhu zbog tijela na podu mrtvačnice. Ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić dala je izjavu za medije. Navodi kako nije bila obaviještena o problemu tijela u mrtvačnici.

Snimka koja je zgrozila javnost, s tijelima na podu mrtvačnice u bolnici Sv. Duh, bila je povod otkazima pročelnika Zavoda za patologiju i pomoćnika obducenta.

Iz bolnice je stiglo tek priopćenje - smijenjeni su jer su imali različite izjave. Ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić tvrdi kako nije znala što se događa. Uživa i punu podršku zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Iscurili su dokumenti u kojima je vidljivo da ju je o problemu obavijestio još u srpnju prošle godine Fabijan Knežević, predstojnik Zavoda za patologiju i citologiju, a tražio je hitno rješavanje problema u mrtvačnici i obdukcijskoj sali. 

U dokumentu se navodi da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, pa tijela leže na kolicima i podu mrtvačnice.

Dobila je dopis u kojem se navode brojni problemi

"Krenula bih od dopisa - u ljeto prošle godine zaprimila sam dopis djelatnika Zavoda za patologiju. U njemu se navode brojni problemi s kojima su se djelatnici suočavali, a s kojima nisam bila upoznata", rekla je.

"Odmah sam sazvala sastanak. Razgovarali smo o svim problemima koji su me zabrinuli i nakon našeg razgovora otišli smo u mrtvačnicu kako bih se uvjerila u stanje. U tom trenutku nije bilo tijela na podu i sve je izgledalo kao da se ništa neprihvatljivo ne događa", dodaje.

"Naložila sam šefu tehničke službe da riješi problem klimatizacije i odvoza biomaterijala i vidi kako riješiti problem mrtvačnice. Naša je mrtvačnica mala i nije u nju moguće smjestiti dodatne rashladne uređaje. Jedino je dugoročno rješenje proširenje mrtvačnice i nabava novih boksova", kazala je Šimundić.

Napravljeno idejno rješenje

Dodaje da je napravljeno idejno rješenje i da je otišla molba Gradu kako bi se odobrila sredstva te je u tijeku projektiranje adaptacije.

"Uskoro će ići nabava radova za građenje. Od srpnja sam očekivala, s obzirom na to da tada nije bilo tijela na podu, što najoštrije osuđujem, da me izvijesti ako ikada, do konačnog rješenja adaptacije - obavijesti ako situacija bude takva da kapacitet nije dovoljan", kazala je.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh KB Sveti Duh Tijela razbacana po podu: Utvrđeni propusti, bit će još smjena

Dodaje da nikad nije dobila informaciju da nije bilo dovoljno rashladnih uređaja i da su tijela na podu.

"Tijela zamotana u plahtu..."

"U travnju, kad je snimka navodno nastala, nije niti jedan dan bilo 11 tijela da bi se takvo što dogodilo. Šef patologije rekao mi je da je znao kako povremeno nije bilo dovoljno mjesta u rashladnim uređajima. U tim su slučajevima tijela bila zamotana u plahtu i stavljena na kolica u mrtvačnici", objasnila je Šimundić.

"Moje razumijevanje bilo je da tijela nikad nisu bila na podu, od trenutka kad sam bila u mrtvačnici pa nadalje. Moja očekivanja bila su da će me moj šef izvijestiti da se takvo što dogodilo", navodi.

O dopisu kaže kako se u njemu navode problemi na patologiji. "Ja sam kao ravnateljica odlučila tome promptno pristupiti i riješiti problem", dodala je.

"Ja sam ovdje došla rješavati probleme. Bolnica je naslijedila puno problema, gomila je problema, moja je odgovornost da ih rješavam, a mogu ih rješavati tek kad sam s njima upoznata. Očekujem od voditelja da me upoznaju s problemom i onda ću se nositi s njim i rješavati ga, kao i u ovom slučaju", kazala je Šimundić.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh KB Sveti Duh Obitelj jednog od pokojnika traži odštetu od bolnice: "Ugušio se na hodniku hitnog prijema i to u vlastitoj povraćotini"

O namještanju tijela

Na pitanje novinara da komentira tezu kako su tijela namještena, navodi da ne zna kad je snimka napravljena i da policija utvrđuje sve okolnosti.

"Ili se to nije dogodilo u travnju ili se nije dogodilo u mojem mandatu. Ili se dogodilo u COVID-u ili je netko inscenirao. Ne bih insinuirala, to policija rješava. Ako je netko to napravio, smatram to beskrupuloznim - baratati tijelima pokojnika da bi se napravila takva snimka, to je kazneno djelo", rekla je Šimundić.

"Ja i dalje ne znam je li se to dogodilo ili ne, jesu li tijela bila na podu ili ne. Mogu samo temeljem izjava ljudi koji su bili uključeni u to zaključiti da se vjerojatno događalo", navodi.

Ne smatra se odgovornom

"Mogu biti odgovorna samo za problem ako za njega znam. U trenutku kad sam bila informirana da problem postoji, počela sam ga rješavati. Očekivala sam da će me šef patologije izvijestiti ako se problem dogodi. Mogli smo povećati kapacitete stolova, surađivati s drugim bolnicama. Da sam saznala da nema dovoljno mjesta za pokojnike, ja bih sigurno reagirala", dodaje Šimundić.

Kaže da je Grad Zagreb obavijestila o problemima s kojima se patologija na bolnici nosi. "Dobila sam podršku za adaptaciju, proširenje mrtvačnice i ugradnju novih rashladnih uređaja", dodaje.

"Gradonačelnik ima sigurno puno većih problema nego satima sjediti sa mnom i raspravljati o problemima u bolničkoj mrtvačnici. Nisam prikrivala problem, to odgovorno tvrdim", zaključila je Šimundić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene