Obavijesti Pretražite Navigacija
afera zapošljavanje

Oporba u Saboru branila Milanovića, Grbin: "To danas nije tema! Niti o tome danas razgovaramo"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović, predsjednik RH Zoran Milanović, predsjednik RH Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Foto: DNEVNIK.hr +0 Saborski zastupnici Galerija
Peđa Grbin (SDP) komentirao je najnoviju aferu HDZ-a i rekao da građani Hrvatske zaslužuju premijera koji se neće baviti pripravnikom lovstva u Hrvatskim šumama, koji se neće baviti pritiskom na medije...

Predsjednik saborskog Kluba SDP-a Peđa Grbin, komentirajući najnoviju SMS aferu, rekao je da se u Hrvatskoj ne može dobiti posao ako se ne poznaje nekog iz HDZ-a te upozorio da je "korupcija okovala hrvatsko društvo, a cijenu za to plaćaju svi osim onih u HDZ-u".

"Ovo je sustav koji je uz dva inicijala - A. i P., okupirao Hrvatsku. Bez prijateljske, rodbinske ili stranačke veze u Hrvatskoj se ne može dobiti niti posao pripravnika", rekao je Grbin u ime Kluba SDP-a u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Smatra i da se mladima time šalje poruka - ako ne znaš nekoga iz HDZ-a, nećeš dobiti posao.

"Ako nemaš AP-a da s direktorima Hrvatskih šuma ili drugih javnih poduzeća za tebe nešto dogovara, ti posao nećeš dobiti... Bez AP-a, njegova glasnogovornika, predstojnika njegova Ureda, glavnog tajnika HDZ-a, ministara HDZ-a, saborskih zastupnika HDZ-a, predsjednika Hrvatskog sabora, koji je isto u tim porukama - ti posao dobiti ne možeš", poručio je.

Pročitajte i ovo Marija Vučković AFERA ZAPOŠLJAVANJE Ministrica Vučković o porukama: "Nisam tražila da se zaposli, moje pitanje bilo je primaju li pripravnike"

Smatra da građani Hrvatske zaslužuju premijera koji se neće baviti pripravnikom lovstva u Hrvatskim šumama, koji se neće baviti pritiskom na medije, koji neće odlučivati o tome što je tema o kojoj će novinari pisati ili mediji govoriti, već zaslužuju premijera koji će se baviti stvarnim problemima.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) osvrnula se na predloženi Zakon o pomorskom dobru te upozorila da se nakon aktualne SMS afere više ne može imati povjerenja da se koncesije na nekretninama, vrijedne milijune eura, neće davati "po babi i stričevima", nego po natječajnim kriterijima.

Pavliček (HS): Iskaznica HDZ-a jača je od Vise i Mastera zajedno

Sad će, kaže, AP-a morati zvati svi koji su dosad imali koncesijska odobrenja da prodaju sladoled na plaži jer više nema koncesijskih odobrenja, nego će morati dobiti koncesiju na cijelu plažu.

To je izazvalo više reakcija zastupnika HDZ-a, pa je tako i Mario Kapulica poručio da Benčić nastoji "napraviti opsjenu" stalno nalazeći inicijale AP. Naveo je i da ne postoji nijedna nezakonitost, već se stvaraju insinuacije na koje se lijepe neki politički akteri i neke interesne grupe.

Benčić se na to sarkastično ispričala što je, kako je rekla, povrijedila saborski Poslovnik i "HDZ-ovu božju riječ" jer je spomenula AP-a, korupciju i SMS poruke.

I Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da se bez članske iskaznice HDZ-a ne može ništa jer ona otvara sva vrata, rješava uposlenje te rješava poticaje.

"Ova iskaznica rješava niz benefita. Ona je jača i od kartica Visa i MasterCard zajedno", rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković zapošljavanje u šumama Burne reakcije na SMS aferu HDZ-a: "AP je novi Ivo Sanader", "Tu se radi o čistoj trgovini utjecajem"

Ustvrdio je da SMS afera pokazuje da se "vrhuška stranke ponaša kao interesna skupina", jer su u nju upleteni ljudi koji su najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića.

"Hrvatske šume nisu privatna prćija vrhuške HDZ-a. Nisu ni Hrvatske vode, ni Hrvatske ceste, ni Hrvatske željeznice, ni Hrvatska pošta. Niste ove firme naslijedili od svoga ćaće i svog djeda. Te firme je stvarao hrvatski narod desetljećima i na vama je da s njima kvalitetno upravljate kao odgovorna vlast", poručio je.

I saborski zastupnik Mosta Ante Kujundžić kazao je da se iz SMS afere jasno vidi da to više nije stvar pojedinca, već se radi o kolektivnoj odgovornosti. "Spominjalo se kako nam Zdravko Mamić reformira hrvatsko pravosuđe, onda možemo sasvim opravdano reći da nam Josipa (Rimac) i Gabrijela (Žalac) reformiraju vladajuću većinu", rekao je Kujundžić.

Komentirali i predsjednika Milanovića

U Saboru su se u srijedu komentirale afere, ali i predsjednik Milanović. Peđa Grbin je, odgovarajući na pitanje o tome ima li Zoran Milanović potporu SDP-a i za sljedeći mandat, odgovorio kako to - nije tema.

Poslužio se, čini se, sličnom taktikom kao i premijer Plenković. On je jučer, podsjetimo, na niz novinarskih pitanja oko curenja sms-ova koji bacaju sumnju u namještanje poslova, uglavnom odgovarao da je to sve - netema.

"To danas nije tema! Niti o tome danas razgovaramo... Ali jednu drugu stvar ću vam reći...", rekao je Grbin.

"Ako dopustite da dovršim rečenicu, odgovorit ću vam. To danas nije tema o kojoj smo razgovarali u SDP-u, vi ćete to pitanje naravno postaviti, ali ja ću vam odgovoriti na sljedeći način. Potpora za kandidata za predsjednika Hrvatske će biti onda kada kandidati istaknu svoju namjeru da se kandidiraju", dodao je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene