Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Štedi se jer se nema'

Građani obustavili potrošnju...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojke pokazuju kako su građani obustavili potrošnju. Ožujak je bio trinaesti mjesec zaredom u kojem su manje trošili.

Zato nevjerojatno zvuči podatak da štednja građana u bankama - raste. I to ubrzano, pa se u mjesec dana uštedi više od milijardu kuna. Novčanik se sve teže otvara, a svaka se lipa oprezno važe. Novčanik se sve teže otvara. Važe se svaka lipa. 'Režije, hrana, meso, mlijeko, sve! Sve ide gore osim plaća', ocijenila je naša sugovornica Milena.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna Dogovor većine sindikata i vlade U Sloveniji kreće progresivno smanjenje plaća u javnom sektoru

Više se trošilo prošle godine. Ništa čudno, kaže Krešimir Sever. Zbog nesigurnosti posla i primanja, novčanike čuvaju zatvorenima. 'Ispada da sve što mogu kupiti sutra, danas ne kupuju, a i sutra će razmisliti hoće li kupiti, za razliku od boljih godina ranije kada se na rasprodaji kupovalo i što treba i što ne treba jer je bilo povoljno', kaže Sever.

Plin, struja, voda. Cijene su već porasle. Od sljedećeg tjedna najavljeno je i poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda. Prosječnom plaćom još se nedavno moglo pokriti 80% životnih troškova. Posljednjih je mjeseci postotak pao na 76.

>> Hrvati sve više štede i dižu sve manje kredita

Pazi se na cijene, pomno se bira što će završiti u kolicima. U ožujku je promet u trgovinama pao za 2,1 posto. To je 13. mjesec zaredom u kojem građani manje troše. No, više štede.

Podaci HNB-a pokazuju kako je štednja građana premašila 168 milijardi kuna. 'Ispada da puno štede, ali ne zato što imaju nego zato što nemaju, i to je paradoks u Hrvatskoj, potvrđuje da se ne kupuje i da se ljudi boje sutrašnjice', smatra Krešimir Sever.

'Onda se isključivo inzistiranje na mjerama štednje, dakle na rezanju svih oblika potrošnje pretvara u kontraproduktivan efekt i pokazuje se kao nešto što i ne možemo ocijeniti pozitivnim', smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Analitičari se slažu. I dalje će se trošiti sve manje jer nema ekonomskih razloga koji bi mogli zaustaviti pad potrošnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene