Andrija Jarak i gradonačelnik Kutjeva o štetama u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Andrija Jarak i gradonačelnik Kutjeva o štetama u Slavoniji (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Farma krava u Lukaču uništena je i pokazuje o kakvom se jakom nevremenu radi.


Potresni prizori iz slavonskih gradova, sela, voćnjaka, staja... Tri županije su dobrim dijelom poharane nevremenom - Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska.

Krovovi su letjeli i po sto metara, urodi više ne postoje, stoka u vodi do koljena... Lokalni čelnici obećavaju pomoć. S Josipom Budimirom gradonačelnikom Kutjeva razgovarao je Andrija Jarak.

O kojim štetama govorimo?

Šteta je ogromna i neizmjerna, pogotovo na stambenim objektima jer olujno nevrijeme popraćeno jakim vjetrom porušilo je krovove na više od 20-ak objekata u Kutjevu. Štete su nastale i na poljoprivrednim površinama. Sav trud našeg seljaka ove godine je uništen i bio je uzaludan. Većini naših seljaka to je jedini izvor prihoda i mislim da će teško preživjeti ovu godinu. Upitna im je i egzistencija. Nadam se da ćemo i zajedno s gradom i institucijama države učiniti sve da pomognu u ovoj situaciji da saniramo novonastalu štetu.

Tko će ispatiti odštetu kad nemamo Sabor, a Povjerenstva ne rade? Što očekujete?

Od sinoć su sve službe grada na terenu, svi su uključeni i pomažu našim sugrađanima. Što se tiče šteta, učinit ćemo sve što je moguće i u našoj nadležnosti, Vjerujem da će župan proglasiti elementarnu nepogodu, pa će građani moći prijaviti nastale štete i onda ćemo ići prema državi i nadam se da će nam se izaći ususret i omogućiti nam sredstva da se pomogne našem seljaku.

Seljaci su se žalili da nisu dobili odštetu ni od prije nekoliko godina i kažu da dobiju manje od onoga što prijave u zahtjevu za odštetu.

U većini slučajeva ne dobijemo iznos koji su potrebni da bi se sanirala cjelokupna šteta. Nadam se da će se ovoga puta Vlada odazvati i da će pomoći Slavoncu i slavonskom čovjeku da uspijemo sanirati ovu novonastalu štetu. Slavonija je devastirana i nadam se da će nam se pomoći.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr