Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio Penava

Je li ideja o srpskoj i hrvatskoj djeci u istim školskim klupama u Vukovaru ostvariva? "Neka postave ta pitanja pripadnicima mađarske zajednice, Talijanima..."

Kako god pohađali nastavu, djeca u Vukovaru - to i danas rade – odvojeno. Vratiti ih zajedno u klupe planira gradonačelnik Penava. Prozvao je i SDSS. A oni kažu da je cijela priča, zapravo, politički pamflet. Na kraju se postavlja pitanje - koliko je ta ideja u Vukovaru uopće provediva?

I bagere i kantice vukovarska djeca dijele. Za nacionalnost ne pitaju. Da tako bude u školama i vrtićima, plan je novog-starog gradonačelnika Ivana Penave. Pa je tu temu ponovno stavio u fokus javnosti.

Pročitajte i ovo Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje Ivan Penava Nakon masovne tučnjave Javio se HDZ: ''Penavine poruke su da je nasilno ponašanje nekad dozvoljeno, nekad ne''

"Pa ja sam apsolutno za to. Vidite da je ovo čist primjer, tu su djeca više nacionalnosti koji se igraju svi skupa", kaže Radmila Stanović iz Vukovara.

"Po meni je to sasvim normalna stvar i tako bi trebalo da bude", mišljenja je Sanja Vukas.

Ali nije. Penava tvrdi da se pod pritiskom SDSS-a provodio najrigidniji model i da se nije poštovalo slovo zakona, prema kojemu roditelji mogu izabrati po kojem modelu će im djeca pohađati nastavu.

"To nije bilo, u praksi to nije postojalo, nego se vršio pritisak na ljude da moraju odabrati model koji je najrigidniji, a ujedno najprihvatljiviji za određenu političku strukturu", tvrdi Penava.

Predsjednik gradskog SDSS-a ovaj Penavin plan tumači kao pokušaj osporavanja prava na školovanje na manjinskom jeziku.

"Mislim da je to jedan politički pamflet, nekorektna politička priča prema pripadnicima srpske zajednice. Pa neka postave ta pitanja ista pripadnicima mađarske zajednice, Talijanima i svim manjinama", kaže Srđan Kolar, predsjednik Gradske organizacije SDSS-a Vukovar.

Tri modela nastave

Kako bi Penava svoj plan proveo u djelo, nije nam precizirao. Tek je rekao kako to planira provesti "sukladno postojećim zakonskim okvirima".

A manjine trenutačno mogu svoje pravo na obrazovanje ostvarivati putem tri modela. Model A je nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine. B dvojezična nastava i C njegovanje jezika i kulture kroz dodatne sate. Nikakav prijedlog još nisu čuli ni u Ministarstvu.

"Kad on bude predočio svoj prijedlog, očitovat će se Ministarstvo, očitovat će se Vlada. To nije tako jednostavno rješenje", kaže ministar Radovan Fuchs.

Premijer je na temu nacionalnih manjina jasan.

"Mi smo s njima našim odabirom bili cijeli prvi mandat, mi smo s njima odabrali biti u parlamentarnoj većini u drugom mandatu i tako će ostati, to se promijeniti neće", kaže premijer.

Milanović: "Neka se dogovore što konačno hoće"

Predsjednik se u ovu temu ne bi miješao, jer kaže, kad god se miješao - nije valjalo. Ali, opet je opleo po šefu SDSS-a.

"Neka se dogovore što konačno hoće. Neka se Pupovac i njegova ekipa i tih par tisuća ljudi koji glasaju za njega dogovore šta konačno hoće. Kada sam tu dolazio pregovarati s čiliričarima i onima što su razbijali ploče, nisam vidio Pupovca", rekao je Milanović.

Penava bi htio da mu plan zaživi nagodinu. On može predložiti model, ali bez odobrenja ministarstva i izmjene zakona, sve ostaje samo na priči.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene