Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u Zagrebu

VIDEO Velika akcija USKOK-a: Ispitan prvoosumnjičeni, odvjetnik poručuje - "On cijele dane radi, javlja se na sto poziva dnevno"

Aktualno Galerija +0 Andrija Jarak Galerija 1/1 >>
U akciji policije i USKOK-a uhićene su četiri osobe koje se povezuje s kriminalnim radnjama u sklopu Zagrebačkog holdinga.

U četvrtak ujutro uhićene su četiri osobe koje se povezuje s kriminalnim radnjama u sklopu Zagrebačkog holdinga.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Ilustracija Uskok traži informacije Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: EPPO uopće nije izvijestio USKOK, a trebao je, o istrazi koju su pokrenuli u studenom 2023.

Policija je izvijestila da se četvero uhićenih istražuje zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv gospodarstva, a među uhićenima je i voditelj odjela za hitne popravke u GSKG-u.

Reporter Andrija Jarak javio se ispred sjedišta USKOK-a u Dnevnik Nove TV. 

"Prvoosumnjičen je ispitan, a njegov odvjetnik je rekao da odbacuje sve što mu se stavlja na teret", javio je Jarak i dodao kako mu se na teret stavlja puno. Da je angažirao tvrtke na uklanjanju zabatnih zidova i dimnjaka u centru Zagreba nakon potresa tako da ih je birao i od njih tražio proviziju, u nekim slučajevima 10 posto, a u drugim od 2,5 do 5 posto, javio je reporter.

Jarak dodaje kako je uhićene USKOK prisluškivao te vjeruju kako imaju dovoljno dokaza.

Malverzacije nisu bile samo u potresu nego i pri obnovi fasada, a pobrinuli su se da fakture budu plaćene na vrijeme.

Nakon ispitivanja uhićeni će pred suca koji odlučuje o pritvoru.

Treba ispitati i 49 svjedoka. "Ova današnja uhićenja nisu ni na koji način povezana s promjenom gradske vlasti, izvidi traju još od siječnja 2020. godine", javio je Jarak.

Igor Cišper, odvjetnik prvoosumnjičenog, kazao je kako njegov klijent već više od 30 godina radi u GKSG-u te da "savjesno obavlja svoj posao u vezi ovih poslova koji su se obavljali u vezi protupotresne obnove. Znači, on ipak cijele dane radi, javlja se na sto poziva dnevno ljudi, jednostavno GSKG je to koje je poduzelo sve radnje koje je moglo napraviti da se obavi posao koji se morao obaviti".

"Uhićena četvorka je godinu i pol bila meta USKOK-a i policijskih istražitelja, nekoliko su mjeseci bili i na tajnim mjerama praćenja i prisluškivanja. Jedan od rukovoditelja GSKG-a je poslove hitnih intervencija davao upravo direktorima i vlasnicima triju tvrtki koji su danas također uhićeni, i to na način da kad građanin nazove da mu je pukla cijev ili da mu se urušio krov, pozvao bi njih, i onda bi oni građaninu to popravili po višestruko većoj cijeni od stvarnog troškovnika, barem tako sumnjaju istražitelji. To je trajalo nekoliko mjeseci.

Po zadnjim informacijama obavljen je pretres stana na zagrebačkom Srebrnjaku za koji se smatra da ga koristi upravo uhićeni šef hitnih intervencija, a nakon što završe pretres toga stana, odvest će ih u policijski pritvor na Oranicama.

Ovo je jedna velika afera, koja ne bi tu trebala stati, jer ima informacija da bi moglo biti još uhićenih osoba."

Tomašević: "Ako ima veze s potresom, onda je to dno dna"

Uhićenja je komentirao gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. ''Moja su saznanja ista kao vaša. GSKG je tvrtka-kćer Holdinga, gdje su nužne hitne promjene. Podržavamo sve napore svih istražnih tijela da se uvede red, raščiste sumnjivi poslovi… Ako se pokaže da su ti poslovi povezani s kriminalom oko obnove, onda je to dno dna. Uskoro ćemo znati o čemu se radi.

Nije neobično da ja to doznajem iz medija, policija djeluje prema kaznenim prijavama. Čuo sam se s načelnikom policije i kolegama u novoj upravi Holdinga, ali vjerujem da će kontekst ovih uhićenja uskoro izaći u javnost'', dodaje Tomašević.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku i podnijeti kaznenu prijavu USKOK-u.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene