Odluka da se smeće cijelog Brača odvozi u Supetar razbjesnila je stanovnike i ujedinila lokalni HDZ i SDP. Inspekcije prijete kaznama, a otočani se spremaju ministru još jednom pokušati objasniti da je stanje na terenu drugačije od onog na papiru.

Galerija


U Supetru i dalje odbijaju primati smeće cijelog Brača na svom odlagalištu. No inspekcija više nema razumijevanja. Ovlaštenoj osobi komunalne tvrtke prijete visokom kaznom.

"Dobili smo rješenja s određenim rokom u kojem moramo postupiti, odnosno uskladiti se s predmetnom odlukom. U protivnom će se protiv nas pokrenuti prekršajni postupci i bit će izrečena novčana kazna od preko 100.000 kuna", kazala je Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva "Grad" iz Supetra. Dodaje da nema pojma kako će platiti kaznu.

Važeća građevinska dozvola za sanaciju njihova odlagališta predviđa prostor za novo smeće na najviše četiri godine. "S ovom novom odlukom će se te količine udvostručiti i na taj način se dovode u pitanje da li je ta projektna dokumentacija uopće relevantna za daljnje postupnje", objašnjava Šemanović.

Krupni otpad (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s otpadom ne prestaju: Je li skuplje plaćati penale 42.000 eura dnevno ili riješiti problem smeća?

Gomile smeća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Šokatni podaci otkrivaju: Kazne zbog neodvajanja otpada sve su izvjesnije, penale će plaćati i oni koji su postigli ciljeve

99 posto Supetrana koji su izašli na neobvezujući referendum na ovu temu, poručilo je da se protivi ovoj odluci. "Grozno, užasno. Do mojih je ušiju došlo da oni to rade samo da bi povećali neke cijene", poručuju građani iz Milne. "Ma šta mene briga gdje će oni odlagati. Mene zanima što ja plaćam cijelu godinu, a nisam tu", poručuje Ljubica iz Supetra.

Ministarstvo neće popustiti

Po odgovoru iz nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetike - čini se da nema popuštanja. "U vrijeme javnog savjetovanja oko dokumenta 'Dinamika zatvaranja odlagališta' koji je izrađen radi ispunjenja obaveze iz pristupnog ugovora s EU, Grad Supetar nije imao primjedbe. Potpisom Ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje programa sanacije odlagališta Kupinovica preuzete su obveze koje sada osporavaju. Ne postoje sredstva za uređenje oba odlagališta na otoku Braču, a drugačiji prijedlog nije nam iznesen", poručuju iz ministarstva.

Supetrani ne odustaju. Ova situacija ujedinila je lijeve, desne i nezavisne. Na pitanje hoće li ministru, stranačkom kolegi, u Zagreb dovesti višestranačku ekipu Danica Baričević, HDZ-ova gradska vijećnica u Supetru odgovorila je: "Pa dobro, mi ovdje svi na lokalnoj razini surađujemo, pokušavamo raditi za dobrobit mjesta. Još jednom smo kupili, ajmo reć', neko vrijeme, neki tajming, da razgovaramo s ministrom i da mu predočimo cijelu situaciju kako bi donijeli dobro rješenje u konačnici za cijeli otok Brač".

Bitno je da ne poskupi

Druge bračke općine imaju svoje brige. "Nama je bitno da nam smeće ne ostane na ulici, da ga se pokupi, i također je jako bitno da ne poskupi cijena otpada koja je već u proteklih pola godine znatno poskupila za naše građane", kazao je Siniša Marović, načelnik općine Postira (HDZ). A upravo to je scenarij koji će na svom računu uskoro osjetiti svi Bračani.

Brač ostaje na jednom odlagalištu koje je ograničenog kapaciteta. Supetar je posjetila ekipa Dnevnika Nove TV. Tamo su doznali kamo će Bračani sa smećem i što će se dogoditi s cijenom. Objasnila je to gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

"Što se tiče Supetra, naši građani sigurno neće osjetiti nikakve promjene što se tiče cijena odvoza smeća jer se deponiranjem i odvozom smeća bavi naša komunalna tvrtka. Što se tiče ostalih jedinica lokalne samouprave za koju je zadužena privatna tvrtka, ne mogu garantirati budući da su oni zaduženi za formiranje cijene i ona će ovisiti samo o njima", kazala je Marković. Dodaje da će Brač biti sveden na jedno odlagalište i prema uredbi nadležnog ministarstva, to je odlagalište u gradu Supetru - Kupinovica.

"Imamo primjer na Hvaru koji ima negdje oko 11.000 stanovnika, za razliku od otoka Brača gdje je osam jedinica lokalne samouprave i 14.000 stanovnika, a gdje su dva odlagališta", objasnila je dodajući kako građani žele zadržati sadašnje stanje.

"Grad Supetar i ja, gradonačelnica i odgovorna osoba u komunalnom društvu, smo se našli pred zidom budući da smo imali razne inspekcije, rješenja i kazne. Ne Gradu Supetru i komunalnom društvu, nego meni osobno. Mi moramo postupiti sukladno zakonu i pripremamo sve akte temeljem uredbe ministarstva", kazala je Marković.

Navodi da nema puno opcija. "Pokrenute su dvije ustavne tužbe: ona vezana uz sami Zakon o gospodarenju otpadom i Uredbi vezanoj za dinamiku i zatvaranje deponija, a ostalo je ono što sam rekla - rješenja su stigla, inspekcije nas pritišću", objasnila je dodajući da očekuje i kazne koje će biti napisane ukoliko ne postupe po uredbi. "Ja nemam ništa drugo na raspolaganju nego postupiti po zakonu", kazala je Marković apelirajući na premijera Andreja Plenkovića da primi Bračane na razgovor kako bi ga upoznali sa situacijom s kojom se nose svakodnevno. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr