Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život u Hrvatskoj

Bastion kulture i ideoloških rasprava: Rijeku nakon dvadeset godina čeka nova vlast, a nju svakodnevni problemi građana

Aktualno Galerija Život u Hrvatskoj: Rijeka - 4 Život u Hrvatskoj: Rijeka - 4 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Rijeka - 5 Život u Hrvatskoj: Rijeka - 5 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Rijeka - 10 Život u Hrvatskoj: Rijeka - 10 Foto: DNEVNIK.hr Život u Hrvatskoj: Rijeka - 14 Život u Hrvatskoj: Rijeka - 14 Foto: DNEVNIK.hr +9 Život u Hrvatskoj: Rijeka - 1 Galerija 1/14 >>
Grad bogate povijesti i industrijske baštine - grad Torpeda. Danas najveća teretna luka u Hrvatskoj, grad s brodogradilištem i sve popularnija city break destinacija. Donosimo vam kako izgleda život u gradu koji više od dvadeset godina vodi jedan čovjek, u gradu Rijeci.

Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj. Središte je Primorsko-goranske županije. U Rijeci živi 116 tisuća građana. Nezaposleno je njih 4.283. Vlast je za 2020. godinu na raspolaganju imala proračun od 1.125.667.109 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

Liberalna, multikulturalna, slobodna, različita, svjetska, a hrvatska - Rijeka! Grad rocka i novog vala. Progresivna i svoja. Prvoga veljače 2020. je postala Europska prijestolnica kulture. Planove o velikoj godini zaustavila je korona. Programi su stali, puževim krorakom se tražili, prilagođavali, pa u novom obliku polako krenuli.

Ni s infrastrukturom nije išlo glatko. Politička, kulturna, ideološka koplja lomila su se oko Titovog Galeba. Ipak se pretvara u muzej. I kulturna četvrt se rađa. Muzeji su otvoreni. Prva kuća u ovom dijelu Europe posvećena djeci otvara se uskoro kao i nova knjižnica.

Ne teče sve tako glatko

I dok se kulturom diči i izvan granica Hrvatske, državne institucije češljale su dokumente zbog organizacije EPK, a najkulturnija zgrada u Gradu, Hrvatsko narodno kazalište, raspada se. Manjak mjesta u vrtićima kroničan je problem. Djeca se školuju na hrvatskom i talijanskom jeziku. Prvi u Hrvatskoj maleni Riječani još prije pet godina u školi su dobili izdvojenu aktivnost, građanski odgoj i obrazovanje.

Autobusni kolodvor Riječani čekaju godinama. No, autobusi se i ovako pune, prema vani. 2019. godine Rijeku je napustio 3231 građanin, od toga 1026 ih je otišlo u inozemstvo. Idilu života u gradu nasutom na moru, samo dvadeset minuta od snijega i planina kvare računi. Plin je među najskupljim u Hrvatskoj, a odvoz smeća nedavno je poskupio.

Velik dio zgrada i energetski je obnovljen europskim novcem kao i vozni park javnog prijevoza. Rijeka godinama slovi za najpametniji i jedan od najtransparentnijih u državi. Ali sa svakim jačim jugom Placa je pod vodom. Svim dobrim i lošim u gradu više od dvadeset godina upravlja Vojko Obersnel. Koji po novi mandat ne ide. Riječani će birati nove ljude.

Malo se ulaže u grad. Uloženo je u dodatni sadržaj, bazeni na Kantridi, sportska dvorana na Zametu. Najnoviji nogometni stadion je na Rujevici. Kad će se nogomet vratiti pod stijene Kantride nitko ne zna. Kineski investitori još su 2019. pokazali interes, planovi su se gradili, ali još uvijek sve stoji.

Zaokret s industrije na turizam

Ne stoje zato radovi na projektu stoljeća. Nakon godina čekanja niče nova bolnica na Sušaku. Velebno zdanje zamijenit će neadekvatan i oronuo prostor dječje bolnice na Kantridi i spojit je s klinikom za porodništvo i ginekologiju. Završetak je planiran za proljeće 2022.

Grad na moru okreće se moru. Nekad industrijski postaje turistički. Stanovi postaju apartmani, pa je kvadrate za cjelogodišnji najam sve teže pronaći. Na proljeće vrata otvara prvi hotel s pet zvjezdica. A luksuzne jahte u samom srcu grada bude maštu. Čeka se i potpuni bljesak riječke Luke. Godinama gleda u leđa Trsta i Kopra.

Na tom putu dodatni poticaj su investicije, produbljenje morskog dna, nova željeznica i nova najskuplja cesta u Hrvatskoj. Samo da umjesto kontejnera njima ne krenu građani.

 Više o ovoj temi pogledajte u videu priloženom u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene